Writing a ratio as a percentage without a calculator Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Writing a ratio as a percentage without a calculator. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - While completing a 60-minute race, Joe spent 42 minutes walking and the rest jogging. What percentage of the time did he spend jogging in the race?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Duration of race = 60 minutes

Time spent in jogging = 60 – 42 = 18 minutes

Step 2:

Percentage time spent in jogging = $\frac{18}{60} \times 100 = 30\%$

Q 2 - One day a DVD store rented out 40 movies of which 16 were comedies and rest were action movies. What is the percentage of action movies that were rented?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Total number of movies = 40

Number of comedies = 16

Step 2:

Number of action movies = 40 – 16 = 24

Percentage of action movies = $\frac{24}{40} \times 100 = 60\%$

Q 3 - At a bakery a total of 80 items were sold. If 56 of the items sold were cookies and the rest were brownies what is the percentage of brownies that were sold?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Number of items that were sold = 80

Number of cookies sold = 56

Step 2:

Number of brownies sold = 80 – 56 = 24

Percentage of brownies sold = $\frac{24}{80} \times 100 = 30\%$

Q 4 - A vendor sold a total of 90 snack items during a football game. If he sold 54 hotdogs and rest hamburgers, what is the percentage of hamburgers that he sold?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Total number of snacks sold = 90

Number of hotdogs sold = 54

Step 2:

Number of hamburgers sold = 90 – 54 = 36

Percentage of hamburgers sold = $\frac{36}{90} \times 100 = 40\%$

Q 5 - A restaurant sold 50 burritos in a day of which 22 were bean burritos and the rest were beef burritos. What is the percentage of beef burritos that were sold?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Number of burritos sold = 50

Number of bean burritos sold = 22

Step 2:

Number of beef burritos sold = 50 – 22 = 28

Percentage of beef burritos sold = $\frac{28}{50} \times 100 = 56\%$

Q 6 - A box of candy has 25 pieces in all. If 13 of the pieces are cherry flavored, what is the percentage of cherry flavored candies?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Total number of candy pieces = 25

Number of cherry flavored pieces = 13

Step 2:

The percentage of cherry flavored candy pieces = $\frac{13}{25} \times 100 = 52\%$

Q 7 - At a summer camp there were a total of 90 boys and girls. If there were 72 boys, what is the percentage of girls that were there?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Total number of boys and girls = 90

Number of girls = 90 – 72 = 18

Step 2:

Percentage of girls = $\frac{18}{90} \times 100 = 20\%$

Q 8 - In a bag of 120 candies, the number of yellow candies is 48 and the rest are blue candies. What is the percentage of blue candles in the bag?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Total number of candies = 120

Number of yellow candies = 48

Step 2:

Number of blue candies = 120 – 48 =72

Percentage of blue candies = $\frac{72}{120} \times 100 = 60\%$

Q 9 - Sixteen people voted for candidate A during a class election. If there were a total of 50 votes, what is the percentage of votes polled by candidate A?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Total number of votes = 50

Number votes polled for candidate A = 16

Step 2:

Percentage of votes polled by A = $\frac{16}{50} \times 100 = 32\%$

Q 10 - The length and width of a room measure 60 feet. If the length of the room is 39 feet, what is the percentage of the length of the room?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Length of the room = 39 feet

Total length and width = 60 feet

Step 2:

Percentage of the length = $\frac{39}{60} \times 100 = 65\%$


writing_ratio_as_percentage_without_calculator.htm

Advertisements