Estimating a tip without a calculator Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Estimating a tip without a calculator. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Bill took his family out to dinner. He wanted to give the waiter a 15% tip. If the total amount of the dinner was $58, what should be paid to the waiter as a tip?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Bill amount = $58

First to get 10% of $58.00, we move decimal one place to left and get $5.80

Step 2:

5% is half of 10%. So 5% of $58 = $\frac{\$5.80}{2} = \$2.90$

Step 3:

So, 15% of $58 = 10% of $58 + 5% of $58

= $5.80 + $ 2.90 = $8.70

Q 2 - Some ladies went out to a restaurant to celebrate a birthday. The total bill came to $240 of which $15.00 was tax. They decided to leave a 10% tip. How much of a tip should they leave for the waiter?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Bill amount before tax = $240 − $15 = $225.00

Step 2:

To get 10% of $225.00, we shift decimal one place to left to get the tip as $22.50

Tip for waiter = 10% of $225.00 = $22.50

Q 3 - Maggie went to a beauty salon to get her hair cut and styled. Her bill came to $115.00. How much did Maggie tip her hairdresser, if she gave 20% tip?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Bill amount = $115

Tip = 20% of $115.00

Step 2:

First to get 10% of $115.00, we move the decimal one place to the left to get $11.50

Step 3:

To get 20% we double this amount as 20 = 2 × 10

So 20% of $115 = 2 × $11.50 = $23.00

So tip amount = $23.0

Q 4 - You go out to eat with friends and your bill was $88. If you tip the waiter 15%, how much amount is paid as tip?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Bill amount = $88;

For 10% of $88.00, we move decimal one place to left and get $8.80;

Step 2:

5% of $88 = $\frac{\$8.80}{2} = \$4.40$

Step 3:

15% of $88 = 10% of $88 + 5% of $88

= $8.80 + $4.40 = $13.20

So tip amount = $13.20

Q 5 - Mr. & Mrs. Smith hired movers to shift their household items to their new home. They were billed $650 for the work. If they decided to give 10% tip to the movers, how much would the movers receive for a tip?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Bill amount = $650.00

To get 10% of $650.00, we shift the decimal one place to left and get $65.00

Step 2:

So, tip amount received by the movers = $65

Q 6 - Thomas pays a parking bill of $48. He decides to leave a 5% tip for the parking guard. How much will the total bill be?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Parking bill amount = $48.00

To get 10% of $48.00%, we shift decimal one place to left and get $4.80

Step 2:

5% is half of 10%.

So 5% of $48.00 = $\frac{\$4.80}{2} = \$2.40$

Step 3:

Total bill = bill amount + tip = $48.00 + $2.40

= $50.40

Q 7 - Mr. Maddox’s bill at a restaurant is $96.50. He decides to leave a 10% tip for the waiter. How much is the tip that he leaves for the waiter?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Bill amount = $96.50

To get 10% of $96.50, we shift the decimal one place to left and get $9.65

Step 2:

So, tip amount = $9.65

Q 8 - Freddy traveled to meet with new clients. He took a cab and his cab fare came to $64.00. How much did Fred tip the cab driver, if he gave 15% as tip?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Bill amount = $64.00;

For 10% of $64.00, we move decimal one place to left and get $6.40;

Step 2:

5% of $64 = $6.40/2 = $3.20

15% of $64 = 10% of $64 + 5% of $64

= $6.40 + $3.20 = $9.60

Step 3:

So, tip amount = $9.60

Q 9 - James took his friend to a restaurant. He got a total bill for $145. The tax on the bill was for $15. If James left a 15% tip. How much of a tip did James leave?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Bill amount before tax $145 − $15 = $130

For 10% of $130.00, we move decimal one place to left and get $13.00;

Step 2:

5% of $130.00 = $\frac{\$13.00}{2} = \$6.50$

15% of $130 = 10% of $130 + 5% of $130

= $13.00 + $6.50 = $19.50

Step 3:

So, tip amount = $19.50

Q 10 - Nora’s bill at a store is $120. If she leaves a 2% tip for the gate keeper, how much will the total bill be, including tip?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Bill amount = $120

Tip amount = 2% of $120

Step 2:

To get 1% of $120.00, we shift the decimal two places to the left and get $1.20

To get 2% of $120 we double this amount So, the tip amount = 2 × $1.20 = $2.40

Step 3:

Total bill = bill amount + tip amount

= $120 + $2.40 = $122.40


estimating_tip_without_calculator.htm

Advertisements