Finding a percentage of a total amount without a calculator: Sales tax, commission, discount Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding a percentage of a total amount without a calculator: Sales tax, commission, discount. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - If the sales tax rate is 7.5%, then how much sales tax would you pay for a $40 shirt?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rate of sales tax = 7.5%

Cost of shirt = $40

Step 2:

Sales tax = 7.5% of $40 = 0.075 × 40 = $3

Q 2 - At an electronics store, a 42-inch TV sells for $1400 at a 12% discount and sales tax is 6.5%. What is the final cost?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Marked price of TV = $1400

Discount = 12% of $1400 = 0.12 × 1400 = $168

Price after discount = $ 1400 − $168 = $1232

Step 2:

Sales tax = 6.5% of $1232 = $80.08

Final cost = $1232 + $80.08 = $1312.08

Q 3 - If your meal costs $81, and sales tax is 6.5% and if you tip the waiter 15%, how much would you pay?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Bill amount = $81

Sales tax = 6.5% of $81 = 0.065× 81 = $5.27

Tip = 15% of $81 = 0.15 × 81 = $12.15

Step 2:

Final amount paid = Bill amount + sales tax + tip

= $81 + $5.27 + $12.15

= $98.42

Q 4 - If your phone bill was $75.80 and if there is a 2.5% discount on prompt payment, how much will you pay if you paid in time?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Bill amount = $75.80

Discount = 2.5% of $75.80 = $1.90

Step 2:

Amount paid after discount = $75.80 − $1.90

= $73.90

Q 5 - At a store, a $59 dress is marked down 20%. What is the discount? What is the sale price of the dress?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Marked price of dress = $59

Discount = 20% of $59 = 0.20 × $59 = $11.80

Step 2:

Sales price of the dress = $59 − $11.80

= $47.20

Q 6 - The sales tax on a $1350 computer is $94.50. What is the rate of sales tax?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Sale price of computer = $1350

Sales Tax = $94.50

Step 2:

Rate of sales tax = 94.50/1350 × 100

= 7%

Q 7 - The price of a car is $28,990. If the sales tax rate is 6%, then how much sales tax is being charged?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Price of car = $28,990

Rate of sales tax = 6%

Step 2:

Sales tax being charged = 6% of $28,990

= 0.06 × 28,990 = $1739.40

Q 8 - In a store, a $8 bag of candy marked down 40%. What is the discount? What is the sale price of the bag of candy?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Price of candy = $8

Mark down on candy = 40% of $8 = 0.4 × 8

= $3.20

Step 2:

Sale price of bag of candy = $8 − $3.20

= $4.80

Q 9 - In a store, a shirt that sells for $24 is marked “15% off.” What is the discount? What is the sale price of the shirt?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Marked price of shirt = $24

Discount on the shirt = 15% of $24 = 0.15 × 2

= $3.60

Step 2:

Sale price of shirt = $24.00 − $3.60

= $20.40

Q 10 - Mike is a salesman who earns a base salary of $360 per week plus 9% commission on sales. What was Mike’s weekly salary if his total sales for the week were $6300?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Total sales = $6300

Commission on sales = 9% of $6300

= 0.09 ×6300 = $567

Step 2:

Base salary = $36

Mike’s weekly salary = base salary + commission

= $360 + $567 = $927


finding_percentage_of_total_without_calculator_sales_tax_commission_discount.htm

Advertisements