Finding the total amount given the percentage of a partial amount Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding the total amount given the percentage of a partial amount. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - In a parking lot there were red and blue cars. There were 30 red cars, the percentage of blue cars was 25%. How many cars were there altogether?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Percentage of blue cars = 25%;

Percentage of red cars = 100% − 25% = 75%

Step 2:

Number of red cars = 30

Total number of cars = $\frac{30}{75} \times 100 = 40$

Q 2 - Frank had some money. He spent $21 dollars on new books, which is 30% of the money he had. What was the amount of money he had?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Amount spent on books = $21;

Percentage of money spent of books = 30%

Step 2:

The total amount = $\frac{21}{30} \times 100 = \$70$

Q 3 - A parking lot has 32 empty spaces. If the percentage of taken spaces is 80, how many spaces are there in total?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Percentage of taken spaces = 80%

Percentage of empty spaces = 100% − 80% = 20%

Step 2:

Number of empty spaces = 32

Number of total parking spaces = $\frac{32}{20} \times 100 = 160$

Q 4 - A cafeteria sold two types of milk, regular and chocolate. If they sold 23 cartons of regular flavor, and the percentage of chocolate flavor milk cartons sold was 75%, what is the total number of milk cartons that were sold?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Percentage of chocolate flavor cartons = 75%

Percentage of regular flavor cartons = 100% – 75% = 25%;

Step 2:

Number of regular flavor cartons sold = 23

Number of total cartons sold = $\frac{23}{25} \times 100 = 92$

Q 5 - At a restaurant, the number of kid’s meals sold was 17 and the percentage of adult meals sold was 80%. What is the total number of meals sold?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Percentage of adult meals sold = 80%

Percentage of kid’s meals sold = 100% – 80% = 20%

Step 2:

Number of kid’s meals sold = 17

Total number of meals sold = $\frac{17}{20} \times 100 = 85$

Q 6 - A small school has 60% boys and rest girls. If the number of boys is 54, what is the total number of boys and girls altogether in the school?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Percentage of the boys in school = 60%

Number of boys in the school = 54

Step 2:

Total number of students = $\frac{54}{60} \times 100 = 90$

Q 7 - A fruit store sold red and green apples. If the percentage of red apples sold was 80% and the number of red apples sold was 88, what is the total number of red and green apples sold?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Percentage of red apples = 80%

Number of red apples = 88

Step 2:

Total number of apples = $\frac{88}{80} \times 100 = 110$

Q 8 - During a race Jenna jogged for 84 minutes and for the rest, she walked. If the time she jogged was 70% of the total time, what was the total time of the race?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Percentage of time Jenna jogged = 70%

Number of minutes Jenna jogged = 84

Step 2:

Total number of minutes of the race

= $\frac{84}{70} \times 100 = 120$ minutes

Q 9 - A food joint offers buffets with ranch and Caesar dressings. If the buffet uses 60 cases of ranch dressing, which is 48% of all dressings, what is total number of dressings altogether?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of ranch dressings used = 60

Percentage of ranch dressings = 48%

Step 2:

Total number of dressings = $\frac{60}{48} \times 100 = 125$

Q 10 - At a carnival, the percentage of people who won the ring toss game was 60% and their number was 18. What was the total number of people who played the ring toss game?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Number of people who won ring toss game = 18

Percentage of people who won ring toss game = 60%

Step 2:

Number of persons who played the game = $\frac{18}{60} \times 100 = 30$


finding_total_amount_given_percentage_of_partial_amount.htm

Advertisements