Finding a percentage of a whole number without a calculator: Basic Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding a percentage of a whole number without a calculator: Basic. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - What is 10% of 88?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Rewriting 88 = 88.0

Step 2:

To find 10% we move the decimal one place to the left to get 8.8

Step 3:

So, 10% of 88.0 = 8.8

Q 2 - What is 5% of 60?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rewriting 60 = 60.0

Step 2:

We find 10%. We move the decimal one place to the left to get 6.0

Step 3:

To find 5% we take its half or divide it by 2.

So, 5% of 60.0 = $\frac{6.0}{2} = 3.0 = 3$

Q 3 - What is 25% of 180?

Answer : A

Explanation

Step 1:

25% = $\frac{25}{100} = \frac{1}{4}$

Step 2:

To get 25% of 180 we divide it by 4

25% of 180 = $\frac{180}{4} = 45$

Step 3:

So, 25% of 180 = 45

Q 4 - What is 50% of 240?

Answer : D

Explanation

Step 1:

50% = $\frac{50}{100} = \frac{1}{2}$

Step 2:

To get 50% of 240 we divide it by 2

50% of 240 = $\frac{240}{2} = 120$

Step 3:

So, 50% of 240 = 120

Q 5 - What is 20% of 270?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Rewriting 270 = 270.0

Step 2:

We find 10%. We move the decimal one place to the left to get 27.0

Step 3:

To find 20% we multiply the result by 2.

So, 20% of 270 = 27 × 2 = 54

Q 6 - What is 10% of 96?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Rewriting 96 = 96.0

Step 2:

To find 10% we move the decimal one place to the left to get 9.6

Step 3:

So, 10% of 96.0 = 9.6

Q 7 - What is 30% of 320?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rewriting 320 = 320.0

Step 2:

We find 10%. We move the decimal one place to the left to get 32.0

Step 3:

To find 30% we multiply the result by 3.

So, 30% of 320 = 32 × 3 = 96

Q 8 - What is 75% of 160?

Answer : C

Explanation

Step 1:

75% = $\frac{75}{100} = \frac{3}{4}$

Step 2:

To get 75% of 320 we multiply 160 by $\frac{3}{4}$

75% of 160 = $\frac{3}{4} \times 160 = 120$

Step 3:

So, 75% of 160 = 12

Q 9 - What is 15% of 220?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Rewriting 220 = 220.0

Step 2:

We find 10%. We move the decimal one place to the left to get 22.0

Step 3:

To find 5% we take its half or divide it by 2.

So 5% of 220.0 = $\frac{22.0}{2} = 11.0 = 11$

Step 4:

To find 15% we add the 10% and 5% found

15% of 220 = 10% of 220 + 5% of 220

= 22 + 11 = 33

So, 15% of 220 = 33

Q 10 - What is 60% of 480?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rewriting 480 = 480.0

50% = $\frac{50}{100} = \frac{1}{2}$

Step 2:

To get 50% of 480 we divide it by 2

50% of 480 = $\frac{480}{2} = 240$

Step 3:

Now we find 10% of 480. We move the decimal one place to the left to get 48.0

Step 4:

60% of 480 = 50% of 480 + 10% of 480

= 240 + 48 = 288

So, 60% of 480 = 288


finding_percentage_of_whole_number_without_calculator_basic.htm

Advertisements