Finding the rate of a tax or commission Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding the rate of a tax or commission. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Mr. James paid $46.90 for a carpet and an amount of $4.69 as sales tax. What is the rate of sales tax?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Price of carpet = $46.90

Amount of sales tax paid = $4.69

Step 2:

Rate of sales tax = $\frac{4.69}{4.69} \times 100 = 10\%$

Q 2 - An automobile dealer sold a car for $24,000. The sales tax on the car was $2280. What was the rate of sales tax paid?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Price of car = $24,000

Sales tax = $2280

Step 2:

Rate of sales tax = $\frac{2280}{24000} \times 100 = 9.5\%$

Q 3 - A book salesman is paid a commission of $760 when he sold $19,000 worth of books in a month. What was the rate of commission paid for that month?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Amount of sales = $19,000

Commission earned = $760

Step 2:

Rate of commission = $\frac{760}{19000} \times 100 = 4\%$

Q 4 - The sales tax on a $1160 computer system is $69.60. What is the sales tax rate?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Price of computer = $1160

Sales tax = $69.60

Step 2:

Rate of sales tax = $\frac{69.60}{1160} \times 100 = 6\%$

Q 5 - Find the sales tax rate if the sales tax on the purchase of a $290 DVD player was $18.85.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Price of DVD player = $290

Sales tax = $18.85

Step 2:

Rate of sales tax = $\frac{18.85}{290} \times 100 = 6.5\%$

Q 6 - The sales tax for an item was $27.30 and it cost $390 before tax. Find the sales tax rate. Write your answer as a percentage.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Cost before tax = $390

Sales tax = $27.30

Step 2:

Rate of sales tax = $\frac{27.30}{390} \times 100 = 7\%$

Q 7 - If the sales tax paid was $27.90 in a city, how much is the rate of sales tax on an item that costs $310?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Price of item = $310

Sales tax = 27.90

Step 2:

Rate of sales tax = $\frac{27.90}{310} \times 100 = 9\%$

Q 8 - A salesperson has a goal to earn $4,000 in June. He receives a base pay of $2,600 per month and a commission for all sales in that month. At what rate of commission, will he have to sell $14000 merchandise to meet his goal?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Base pay = $2,600

Needs to earn $4000 − $2,600 = $1,400 from commission on sales.

Step 2:

Sales amount = $14,000

Rate of commission = $\frac{1400}{14000} \times 100 = 10\%$

Q 9 - After eating at a restaurant, Mr. Hanson’s bill is $76.50 and sales tax is $4.59. What is the rate of sales tax?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Bill amount = $76.50

Sales tax = $4.59

Step 2:

Rates of sales tax = $\frac{4.59}{76.50} \times 100 = 6\%$

Q 10 - Jason paid $15.96 for a pair of shoes. The sales tax amounted to $0.64 What was the rate of sales tax on the pair of shoes?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Price of pair of shoes = $15.96

Sales tax = $0.64

Step 2:

Rate of sale tax = $\frac{0.64}{15.96} \times 100 = 4\%$


finding_rate_of_tax_or_commission.htm

Advertisements
E-Books Store