Physics Part 2 Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Physics. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Which among the following is considered as the fourth stage of matter?

A - Solid

B - Liquid

C - Gas

D - Plasma

Answer : D

Explanation

Plasma is a Greek word, which means "anything formed."

Q 2 - In which of the following type of eye problems, the cylindrical lens is used?

A - Astigmatism

B - Blepharitis

C - Myopia

D - Chalazion

Answer : A

Explanation

Normally caused by an irregular cornea.

Answer : A

Explanation

Manometer is an instrument that measures Gauge and Vacuum pressure.

Q 4 - Which among the following is not an example of electromagnetic wave?

A - Radio wave

B - Infrared

C - Ultraviolet

D - Cathode rays

Answer : D

Explanation

Cathode rays are a beam of electrons, which are emitted from the cathode of a high-vacuum tube.

Q 5 - Kepler’s Second Law of Planetary Motion is known as …

A - Law of elliptical orbits

B - Laws of areas

C - Law of volume

D - Harmonic laws

Answer : B

Explanation

N/A

Q 6 - An orbital period of geostationary satellite is …

A - 48 hours

B - 36 hours

C - 24 hours

D - 12 hours

Answer : C

Explanation

The rotational period of the geostationary satellite is same as of the earth.

Q 7 - Which among the following colors (lights) has the shortest wavelength?

A - Violet

B - Red

C - Green

D - Blue

Answer : A

Explanation

Violet has about 380–450 nm wavelength, which is shortest among all seven colors.

Q 8 - Who had invented ‘Dynamo?’

A - Pixii

B - Gramme

C - Gason

D - Binet

Answer : A

Explanation

Hypolite Pixii had first invented dynamo in 1832.

Q 9 - The current produced by friction is known as …

A - Direct current

B - Alternating current

C - Magnetic current

D - Static current

Answer : D

Explanation

Because of friction, electrons get transferred and create static current.

2

Q 10 - The major function of a radiator in the car is …

A - Keep engine cool

B - Increase mileage

C - Increase the speed

D - Increase the life of engine

Answer : A

Explanation

N/A

Q 11 - Who had given the ‘Law of Electrolytic?’

A - Faraday

B - Ohm

C - Weber

D - Kelvin

Answer : A

Explanation

It was Michael Faraday who has first given the law of electrolytic.

Q 12 - Consider the following statements:

1. The escape velocity is about 33 times of the speed of the sound.

2. Above the altitude of 9,000 km (in space), the escape velocity is lesser.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Above the altitude of 9,000 km, the escape velocity is about 7.1 km/s.

Q 13 - Consider the following law:

“The force of gravitational attraction between two point bodies is directly proportional to the product of their masses and inversely proportional to the square of the distance between them.”

Who among the following has propounded this law?

A - Newton

B - Einstein

C - Richard Feynman

D - Planck

Answer : A

Explanation

It is Newton’s Law of Gravitation.

Answer : C

Explanation

Anemometer is used in measuring the speed and pressure of wind.

Q 15 - Who had first observed the ‘earth’s magnetic field?’

A - Newton

B - Gilbert

C - Pascal

D - Hook

Answer : B

Explanation

It was William Gilbert who had given the principle of earth’s magnetic field.

Q 16 - Consider the following statements:

1. Value of gravity force decreases with height or depth from earth’s surface.

2. The value of gravitational force is maximum at equator.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

The value of gravitational force is maximum at poles.

Q 17 - Consider the following statements:

1. Infrasonic waves are produced by earthquakes and volcanic eruptions.

2. Infrasonic waves are produced by elephants and tiger.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

A whale and elephant can produce infrasonic wave, but a tiger cannot.

Q 18 - Consider the following statements:

1. Atom is the smallest part of a matter.

2. Atom does not take part in chemical reactions.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

Atom takes part in chemical reaction.

Q 19 - Consider the following statements:

1. The root hairs of plants draw water from the soil through the capillary action.

2. The farmers loose/ break soil and split into pieces to prevent loss of water due to capillary action.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 20 - Who among the following had developed radio transmitters and receivers?

A - Hershel

B - Heinrich Hertz

C - Marconi

D - Newton

Answer : C

Explanation

N/A


physics_part2_online_quiz.htm

Advertisements