SAP HANA Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to SAP HANA. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Consider different DW systems in place, which of the below DW system focus on predicting future outcomes using complex mathematical models?

A - Predictive Analysis

B - Data Mart

C - OLTP

D - OLAP

Answer : A

Explanation

Predictive analysis is about finding and quantifying hidden patterns in the data using complex mathematical models that can be used to predict future outcomes.

Q 2 - A SAP HANA developer wants to create HTML application and to host it on web server in HANA. Which of the below component in HANA architecture can be used by Web applications to access HANA database?

A - Index Server

B - Name Server

C - XS Engine

D - SAP Host Agent

Answer : C

Explanation

XS Engine allows external applications to access the SAP HANA system via the XS Engine clients. It allows UI5 based applications to use SAP HANA via http/https or other protocols.

Q 3 - In SAP HANA Modeling, Attributes views are used −

A) in Analytic and Calculation views.

B) represents master data.

C) are designed to perform Star schema queries

D) are used to filter size of dimension tables in Analytic and Calculation View

E) are defined either graphical using HANA Modeling feature or scripted in the SQL Choose the correct option.

A - A, C, D are correct

B - A, B, D are correct

C - A, D, E are correct

D - B, C, D are correct

Answer : B

Explanation

Attribute views are dimensions, BW characteristics or master data.

Attribute views are used to join to a dimension or attribute view.

In most cases used to model master data like entities (like Product, Employee, Business Partner)

Highly re-used and shared in Analytic- and Calculation Views

Q 4 - In SAP HANA Modeling, to copy an existing view and without making any changes to it, which of the below option should be used?

A - Copy

B - Derived

C - Standard

D - Time

E - All of the above

Answer : B

Explanation

Copy from − If you want to use already existing attribute view s template then go for this(you can modification if required for current one).

Derived − This is kind of reference type. You cannot do modifications to the current one (Do the changes for main one).

Q 5 - In SAP HANA Job based replication, which of the below can be used to add a schedule, to trace, monitor and error check a replication job?

A - Data Service Designer

B - Data Service Repository Manager

C - Data Service Management Console

D - Data Services Server Manager

Answer : C

Explanation

Data Service Management Console – You can trace, monitor, error check replication jobs in repository.

Q 6 - You have create a Universe on the top of HANA database to create reports in Web Intelligence. Which of the connection type can be used to publish Universe in Repository?

A - cnx

B - cns

C - unx

D - unv

Answer : B

Explanation

.cns- connection type represents secured Repository connection that should be used to create Data foundation.

.cnx-represents local unsecured connection and if you use this connection while creating a Universe and while publishing Universe it will not allow you to publish that to repository.

Q 7 - In SAP HANA Calculation view, which of the below default node type is not available to use in Scenario pane?

A - Join

B - Union

C - Index

D - Project

Answer : C

Q 8 - Which of the below is not an audit trial type while configuring an audit policy in HANA system?

A - Syslog

B - CSV Text file

C - Database table

D - Backing

Answer : D

Explanation

Syslog(default) − Logging system of Linux Operating System.

Database Table − Internal database table, user who has Audit admin or Audit operator system privilege he can only run select operation on this table.

CSV text − This type of audit trail is only used for test purpose in a non-production environment.

Q 9 - Which of the below component in SAP HANA Architecture distributed environment is used to store System landscape and topology information of system?

A - Name Server

B - Preprocessor

C - Index Server

D - Statistics Server

Answer : A

Explanation

NAME server contains System Landscape information of HANA system. In distributed environment, there are multiple nodes with each node has multiple CPU’s, Name server holds topology of HANA system and has information about all the running components and information is spread on all the components.

  • Topology of SAP HANA system is recorded here.

  • It decreases the time in re-indexing as it holds which data is on which server in distributed environment.

Q 10 - Which of the below allows you to load the large amount of data to HANA database by using a text file or via a clipboard?

A - SAP HANA Information Composer

B - SAP HANA cockpit

C - SAP HANA Live

D - SAP HANA Data Provisioning

Answer : A

Explanation

SAP HANA Information Composer. You can perform data loading or manipulation using this tool.

To upload data this can be done in two ways −

  • Uploading .xls, .csv file directly to HANA database
  • Other way is to copy data to clipboard and copy from there to HANA database.
  • It allows data to be loaded along with header.

sap_hana_questions_answers.htm

Advertisements