U.S. Customary Unit Conversion with Whole Number Values: Two-Step Conversion Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to U.S. Customary Unit Conversion with Whole Number Values: Two-Step Conversion. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Answer : B

Explanation

Step 1:

16 cups = 1 gallon; 1 cup = $\frac{1}{16}$ gallon

Step 2:

So, 32 cups = $\frac{32}{16}$ gallons = 2 gallons

Answer : A

Explanation

Step 1:

1 ton = 2000 pounds; 1 pound = 16 ounces

Hence 1 ton = 32000 ounces;

Step 2:

So, 3 tons = 3 × 32000 = 96000 ounces

Q 3 - 2880 minutes = ___ days

Answer : C

Explanation

Step 1:

60 minutes = 1 hour; 24 hours = 1 day

Hence 60 × 24 = 1440 minutes = 1 day;

1 minute = $\frac{1}{1440}$ day

Step 2:

So, 2880 minutes = $\frac{2880}{1440}$ = 2 days

Q 4 - 8 gallons = ___ pints

Answer : D

Explanation

Step 1:

1 gallon = 4 quarts; 1 quart = 2 pints

Hence 1 gallon = 4 × 2 = 8 pints

Step 2:

So, 8 gallons = 8 × 8 pints = 64 pints

Q 5 - 64000 ounces = ___ tons

Answer : A

Explanation

Step 1:

16 ounces = 1 pound; 2000 pounds = 1 ton

Hence 32000 ounces = 1 ton;

1 ounce = $\frac{1}{32000}$ ton

Step 2:

So, 64000 ounces = $\frac{64000}{32000}$ = 2 tons

Answer : C

Explanation

Step 1:

1 yard = 3 feet; 1 feet = 12 inches

Hence 1 yard = 3 × 12 inches = 36 inches

Step 2:

So, 8 yards = 8 × 36 inches = 288 inches

Q 7 - 144 inches = ___ yards

Answer : B

Explanation

Step 1:

12 inch = 1 foot; 3 feet = 1 yard

Hence 36 inches = 1 yard; 1 inch = $\frac{1}{36}$ yard

Step 2:

So, 144 inches = $\frac{144}{36}$ = 4 yards

Q 8 - 15,840 feet = ___ mile

Answer : D

Explanation

Step 1:

3 feet = 1 yard; 1760 yards = 1 mile

Hence 3 × 1760 = 5280 feet = 1 mile;

1 feet = $\frac{1}{5280}$ mile

Step 2:

So, 15,840 feet = 15,$\frac{840}{5}$,280 = 3 miles

Q 9 - 10 gallons = ___ cups

Answer : C

Explanation

Step 1:

1 gallon = 4 quarts; 1 quart = 4 cups

Hence 1 gallon = 4 × 4 = 16 cups

Step 2:

So, 10 gallons = 10 × 16 = 160 cups

Q 10 - 7200 seconds = ___ hours

Answer : D

Explanation

Step 1:

60 seconds = 1 minute; 60 minutes = 1hour

Hence 60 × 60 = 3600 seconds = 1 hour

or 1 second = $\frac{1}{3600}$ hour

Step 2:

So, 7200 seconds = $\frac{7200}{3600}$ = 2 hours

us_customary_unit_conversion_with_whole_number_two_step_conversion.htm
Advertisements