U.S. Customary Unit Conversion with Mixed Number Values: Two-Step Conversion Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to U.S. Customary Unit Conversion with Mixed Number Values: Two-Step Conversion. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{3 \frac{1}{6}}$ miles = ___ feet

Answer : C

Explanation

Step 1:

1 mile = 1760 yards; 1 yard = 3 feet

Hence 1 mile = 1760 × 3 = 5280 feet

Step 2:

So, $3\frac{1}{6}$ miles = $\frac{19}{6}$ miles = $\frac{19}{6} \times 5280 = 16,720$ feet

Q 2 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{2 \frac{1}{10}}$ tons = ___ ounces

Answer : B

Explanation

Step 1:

1 ton = 2000 pounds; 1 pound = 16 ounces

Hence 1 ton = 2000 × 16 = 32000 ounces

Step 2:

So, $2\frac{1}{10}$ tons = $\frac{21}{10}$ tons = $\frac{21}{10} \times$ 32000 ounces = 67,200 ounces

Q 3 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{72 \frac{1}{2}}$ inches = ___ yards

Answer : A

Explanation

Step 1:

12 inches = 1 foot; 3 feet = 1 yard

Hence 12 × 3 = 36 inches = 1 yard; 1 inch = $\frac{1}{36}$ yard

Step 2:

So, $72\frac{1}{2}$ inches = $\frac{145}{2}$ inches = $\frac{145}{2} \times \frac{1}{36} = \frac{145}{72} = 2\frac{1}{72}$ yards

Q 4 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{8 \frac{1}{8}}$ gallons = ___ pints

Answer : D

Explanation

Step 1:

1 gallon = 4 quarts; 1 quart = 2 pints

Hence 1 gallon = 4 × 2 = 8 pints

Step 2:

So, $8\frac{1}{8}$ gallons = $\frac{65}{8} \times 8$ pints = 65 pints

Q 5 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{64000 \frac{1}{2}}$ ounces = ___ tons

Answer : A

Explanation

Step 1:

16 ounces = 1 pound; 2000 pounds = 1 ton

Hence 16 × 2000 = 32000 ounces = 1 ton 1 ounce = $\frac{1}{32000}$ ton

Step 2:

So, $64000\frac{1}{2}$ ounces = $\frac{128001}{2} \times \frac{1}{32000} = \frac{128001}{64000} = 2\frac{1}{64000}$ tons

Q 6 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{5 \frac{1}{6}}$ yards = ___ inches

Answer : B

Explanation

Step 1:

1 yard = 3 feet; 1 foot = 12 inches

Hence, 1 yard = 3 × 12 = 36 inches

Step 2:

So, $5\frac{1}{6}$ yards = $\frac{31}{6} \times$ 36 = 186 inches

Q 7 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{112 \frac{1}{2}}$ cups = ___ gallons

Answer : D

Explanation

Step 1:

4 cups = 1 quart; 4 quarts = 1 gallon

Hence 4 × 4 cups = 16 cups = 1 gallon; 1 cup = $\frac{1}{16}$ gallon

Step 2:

So, $112\frac{1}{2}$ cups = $\frac{225}{2}$ cups = $\frac{225}{2} \times \frac{1}{16} = \frac{225}{32} = 7\frac{1}{32}$ gallons

Q 8 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{8 \frac{1}{8}}$ gallons = ___ cups

Answer : C

Explanation

Step 1:

4 cups = 1 quart; 4 quarts = 1 gallon

Hence 1 gallon = 4 × 4 = 16 cups;

Step 2:

So, $8\frac{1}{8}$ gallons = $\frac{65}{8}$ gallons = $\frac{65}{8}$ × 16 cups = 130 cups

Q 9 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{10800 \frac{1}{2}}$ seconds = ___ hours

Answer : D

Explanation

Step 1:

60 seconds = 1 minute; 60 minutes = 1 hour

Hence 60 × 60 = 3600 seconds = 1 hour; 1 second = $\frac{1}{3600}$ hour

Step 2:

So, $10800\frac{1}{2}$ seconds = $\frac{21601}{2} \times \frac{1}{3600}$ hours = $\frac{21601}{7200} = 3\frac{1}{7200}$ hours

Q 10 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{4320 \frac{1}{2}}$ minutes = ___ day

Answer : B

Explanation

Step 1:

60 minutes = 1 hour; 24 hours = 1day

Hence 60 × 24 = 1440 minutes = 1 day 1 minute = $\frac{1}{1440}$ day

Step 2:

So, $4320\frac{1}{2}$ minutes = $\frac{8641}{2} \times \frac{1}{1440}$ day = $\frac{8641}{2880}$ day = $3\frac{1}{2880}$ days

us_customary_unit_conversion_with_mixed_number_two_step_conversion.htm
Advertisements