U.S. Customary Unit Conversion with Mixed Number Values: One-Step Conversion Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to U.S. Customary Unit Conversion with Mixed Number Values: One-Step Conversion. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{8 \frac{1}{2}}$ gallons = ___ quarts

Answer : A

Explanation

Step 1:

1 gallon = 4 quarts

Step 2:

So, $8\frac{1}{2}$ gallons = $\frac{17}{2}$ gallons = $\frac{17}{2} \times 4 = 34$ quarts

Q 2 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{6 \frac{1}{3}}$ yards = ___ feet

Answer : B

Explanation

Step 1:

1 yard = 3 feet

Step 2:

So, $6\frac{1}{3}$ yards = $\frac{19}{3} \times 3 = 19$ feet

Q 3 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{18 \frac{1}{2}}$ feet = ___ yards

Answer : D

Explanation

Step 1:

3 feet = 1 yard; 1 feet = $\frac{1}{3}$ yard

Step 2:

So, $18\frac{1}{2}$ feet = $\frac{37}{2}$ feet = $\frac{37}{2} \times \frac{1}{3} = \frac{37}{6} = 6\frac{1}{6}$ feet

Q 4 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{144 \frac{1}{4}}$ ounces = ___ pounds

Answer : C

Explanation

Step 1:

16 ounces = 1 pound; 1 ounce = $\frac{1}{16}$ pound

Step 2:

So, $144\frac{1}{4}$ ounces = $\frac{577}{4} \times \frac{1}{16} = \frac{577}{64} = 9\frac{1}{64}$ pounds

Q 5 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{12 \frac{3}{4}}$ pounds = ___ ounces

Answer : B

Explanation

Step 1:

1 pound = 16 ounces

Step 2:

So, $12\frac{3}{4}$ pounds = $\frac{51}{4}$ pounds = $\frac{51}{4} \times 16 = 204$ ounces

Q 6 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{3 \frac{1}{3}}$ feet = ___ inches

Answer : C

Explanation

Step 1:

1 foot = 12 inches

Step 2:

So, $3\frac{1}{3}$ feet = $\frac{10}{3}$ feet = $\frac{10}{3} \times 12 = 40 $ inches

Q 7 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{16 \frac{1}{2}}$ cups = ___ pints

Answer : A

Explanation

Step 1:

2 cups = 1 pint; 1 cup = $\frac{1}{2}$ pint

Step 2:

So, $16\frac{1}{2}$ cups = $\frac{33}{2}$ cups = $\frac{33}{2} \times \frac{1}{2} = \frac{33}{4}$ pints = $8\frac{1}{4}$ pints

Q 8 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{6 \frac{1}{10}}$ tons = ___ pounds

Answer : D

Explanation

Step 1:

1 ton = 2000 pounds

Step 2:

So, $6\frac{1}{10}$ tons = $\frac{61}{10}$ tons = $\frac{61}{10} \times 2000 = 12200$ pounds

Q 9 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{10 \frac{1}{7}}$ weeks = ___ days

Answer : B

Explanation

Step 1:

1 week = 7 days

Step 2:

So, $10\frac{1}{7}$ weeks = $\frac{71}{7}$ weeks = $\frac{71}{7} \times 7 = 71$ days

Q 10 - Fill in the blank to make the conversion true.

$\mathbf{8 \frac{1}{3}}$ quarts = ___ pints

Answer : A

Explanation

Step 1:

1 quart = 2 pints

Step 2:

So, $8\frac{1}{3}$ quarts = $\frac{25}{3}$ quarts = $\frac{25}{3} \times 2 = \frac{50}{3} = 16\frac{2}{3}$ pints

us_customary_unit_conversion_with_mixed_number_one_step_conversion.htm
Advertisements