Python Mock Test


Advertisements


This section presents you various set of Mock Tests related to Python. You can download these sample mock tests at your local machine and solve offline at your convenience. Every mock test is supplied with a mock test key to let you verify the final score and grade yourself.

Questions and Answers

Python Mock Test I

Answer : C

Explanation

Both of the above options are correct.

Q 4 - Which of the following environment variable for Python tells the Python interpreter where to locate the module files imported into a program?

A - PYTHONPATH

B - PYTHONSTARTUP

C - PYTHONCASEOK

D - PYTHONHOME

Answer : A

Explanation

PYTHONPATH − It has a role similar to PATH. This variable tells the Python interpreter where to locate the module files imported into a program. It should include the Python source library directory and the directories containing Python source code. PYTHONPATH is sometimes preset by the Python installer.

Q 5 - Which of the following environment variable for Python contains the path of an initialization file containing Python source code?

A - PYTHONPATH

B - PYTHONSTARTUP

C - PYTHONCASEOK

D - PYTHONHOME

Answer : B

Explanation

PYTHONSTARTUP − It contains the path of an initialization file containing Python source code. It is executed every time you start the interpreter. It is named as .pythonrc.py in Unix and it contains commands that load utilities or modify PYTHONPATH.

Q 6 - Which of the following environment variable for Python is used in Windows to instruct Python to find the first case-insensitive match in an import statement?

A - PYTHONPATH

B - PYTHONSTARTUP

C - PYTHONCASEOK

D - PYTHONHOME

Answer : C

Explanation

PYTHONCASEOK − It is used in Windows to instruct Python to find the first case-insensitive match in an import statement. Set this variable to any value to activate it.

Q 7 - Which of the following environment variable for Python is an alternative module search path?

A - PYTHONPATH

B - PYTHONSTARTUP

C - PYTHONCASEOK

D - PYTHONHOME

Answer : D

Explanation

PYTHONHOME − It is an alternative module search path. It is usually embedded in the PYTHONSTARTUP or PYTHONPATH directories to make switching module libraries easy.

Q 8 - Is python a case sensitive language?

A - true

B - false

Answer : A

Explanation

Yes! Python is a case sensitive programming language.

Q 9 - Which of the following data types is not supported in python?

A - Numbers

B - String

C - List

D - Slice

Answer : D

Explanation

Slice is not a supported data type.

Q 10 - Which of the following data types is not supported in python?

A - Tuple

B - Dictionary

C - Generics

D - List

Answer : C

Explanation

Generics is not a supported data type.

Q 11 - What is the output of print str if str = 'Hello World!'?

A - Hello World!

B - Error

C - str

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

Hello World! is the correct answer.

Q 12 - What is the output of print str[0] if str = 'Hello World!'?

A - Hello World!

B - H

C - ello World!

D - None of the above.

Answer : B

Explanation

H is the correct answer.

Q 13 - What is the output of print str[2:5] if str = 'Hello World!'?

A - llo World!

B - H

C - llo

D - None of the above.

Answer : C

Explanation

llo is the correct answer.

Q 14 - What is the output of print str[2:] if str = 'Hello World!'?

A - llo World!

B - H

C - llo

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

llo World! is the correct answer.

Q 15 - What is the output of print str * 2 if str = 'Hello World!'?

A - Hello World!Hello World!

B - Hello World! * 2

C - Hello World!

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

Hello World!Hello World! is the correct answer.

Q 16 - What is the output of print list if list = [ 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 ]?

A - [ 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 ]

B - list

C - Error

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

[ 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 ] is the correct answer.

Q 17 - What is the output of print list[0] if list = [ 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 ]?

A - [ 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 ]

B - abcd

C - Error

D - None of the above.

Answer : B

Explanation

It will print first element of the list. Output would be abcd.

Q 18 - What is the output of print list[1:3] if list = [ 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 ]?

A - [ 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 ]

B - abcd

C - [786, 2.23]

D - None of the above.

Answer : C

Explanation

It will print elements starting from 2nd till 3rd. Output would be [786, 2.23].

Q 19 - What is the output of print list[2:] if list = [ 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 ]?

A - [ 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 ]

B - abcd

C - [786, 2.23]

D - [2.23, 'john', 70.2]

Answer : D

Explanation

It will print elements starting from 3rd element. Output would be [2.23, 'john', 70.2].

Q 20 - What is the output of print tinylist * 2 if tinylist = [123, 'john']?

A - [123, 'john', 123, 'john']

B - [123, 'john'] * 2

C - Error

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

It will print list two times. Output would be [123, 'john', 123, 'john'].

Q 21 - What is the output of print tinylist * 2 if tinylist = [123, 'john']?

A - [123, 'john', 123, 'john']

B - [123, 'john'] * 2

C - Error

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

It will print list two times. Output would be [123, 'john', 123, 'john'].

Q 23 - What is the output of print list if tuple = ( 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 )?

A - ( 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 )

B - tuple

C - Error

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

( 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 ) is the correct answer.

Q 24 - What is the output of print tuple[0] if tuple = ( 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 )?

A - ( 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 )

B - abcd

C - Error

D - None of the above.

Answer : B

Explanation

It will print first element of the list. Output would be abcd.

Q 25 - What is the output of print tuple[1:3] if tuple = ( 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 )?

A - ( 'abcd', 786 , 2.23, 'john', 70.2 )

B - abcd

C - (786, 2.23)

D - None of the above.

Answer : C

Explanation

It will print elements starting from 2nd till 3rd. Output would be (786, 2.23).

Answer Sheet

Question Number Answer Key
1 D
2 D
3 C
4 A
5 B
6 C
7 D
8 A
9 D
10 C
11 A
12 B
13 C
14 A
15 A
16 A
17 B
18 C
19 D
20 A
21 A
22 D
23 A
24 B
25 C

python_questions_answers.htm

Advertisements
E-Books Store