• PHP Video Tutorials

PHP Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to PHP. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Is PHP case sensitive?

A - false

B - true

Answer : B

Explanation

true! PHP is a case sensitive language.

Q 2 - Which of the following type of variables are named and indexed collections of other values?

A - Strings

B - Arrays

C - Objects

D - Resources

Answer : B

Explanation

Arrays: are named and indexed collections of other values.

Q 4 - Which of the following function is used to locate a string within a string?

A - search()

B - locate()

C - strpos()

D - None of the above.

Answer : C

Explanation

The strpos() function is used to search for a string or character within a string.

Q 5 - Which of the following is used to get information sent via get method in PHP?

A - $_GET

B - $GET

C - $GETREQUEST

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

The PHP provides $_GET associative array to access all the sent information using GET method.

Q 6 - If there is any problem in loading a file then the include() function generates a warning but the script will continue execution.

A - true

B - false

Answer : A

Explanation

If there is any problem in loading a file then the include() function generates a warning but the script will continue execution.

Q 7 - Which of the following is used to delete a cookie?

A - setcookie() function

B - $_COOKIE variable

C - isset() function

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

To delete a cookie you should call setcookie() with the name argument only.

Q 8 - Which of the following provides the size of the uploaded file in PHP?

A - $_FILES['file']['tmp_name']

B - $_FILES['file']['name']

C - $_FILES['file']['size']

D - $_FILES['file']['type']

Answer : C

Explanation

$_FILES['file']['size'] − it provides the size of the uploaded file in PHP.

Q 9 - Which of the following method of Exception class returns source line?

A - getMessage()

B - getCode()

C - getFile()

D - getLine()

Answer : D

Explanation

getLine() method of Exception class returns source line.

Q 10 - Which of the following method acts as a destructor function in a PHP class?

A - class_name()

B - __destruct

C - destructor

D - None of the above.

Answer : B

Explanation

Like a constructor function you can define a destructor function using function __destruct(). You can release all the resourceses with-in a destructor.

php_questions_answers.htm

Useful Video Courses


Video

PHP Online Training

45 Lectures 9 hours

Malhar Lathkar

Video

Become PHP Facebook Developer: Password-Less Authentication

34 Lectures 4 hours

Syed Raza

Video

Ultimate PHP & MySQL Web Development Course & OOP Coding

84 Lectures 5.5 hours

Frahaan Hussain

Video

Learn PHP from Scratch

17 Lectures 1 hours

Nivedita Jain

Video

E Commerce Website Development In PHP With PDO

100 Lectures 34 hours

Azaz Patel

Video

PHP in Telugu

43 Lectures 5.5 hours

Vijay Kumar Parvatha Reddy

Advertisements