Finding the sale price given the original price and percent discount Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding the sale price given the original price and percent discount. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - The marked price of a dining table was $1060. If a discount of 16% is offered on the table, what is its sale price?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Marked price of table = $1060

Discount = 16% of 1060 = 0.16 × 1060 = $169.60

Step 2:

Sale price of table = $1060 − $169.60 = $890.40

Q 2 - Find the sale price of a shirt whose marked price is $46 after deducting a discount of 15% on its marked price.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Marked price of shirt = $46

Discount = 15% of $46 = 0.15 × 46 = $6.90

Step 2:

Sale price of shirt = 46 – 6.90 = $39.10

Q 3 - A store is selling a LED TV for $1280. After allowing a discount of 20% on its marked price, find the sale price of the TV.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Marked price of TV = $1280

Mark down = 20% of $1280 = 0.2 × 1280 = $256

Step 2:

Sale price of TV = $1280 − $256 = $1024

Q 4 - A dinner set was marked $560 and a discount of 12% was offered on its marked price. Find the sale price of the dinner set.

Answer : D

Explanation

Step 1:

Marked price of dinner set = $560

Discount = 12% of $560 = 0.12 × 560 = $67.20

Step 2:

Sale price of dinner set = 560 – 67.20 = $492.80

Q 5 - A cell phone was marked at $475. If a discount of 15% was given on its marked price, find the sale price of the cell phone

Answer : A

Explanation

Step 1:

Marked price of cell phone = $475

Discount = 15% of $475 = 0.15 × 475 = $71.25

Step 2:

Sale price = $475 − $71.25 = $403.75

Q 6 - A toy was marked $260. After allowing a discount of 9% on the toy, find the sale price of the toy.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Marked price of toy = $260

Discount = 9% of $260 = 0.09 × 260 = $23.40

Step 2:

Sale price of toy = $260 − $23.40 = $236.60

Q 7 - After allowing a discount of 18% on the marked price, a trader sells a laptop computer whose marked price is $279. What is the sales price of the laptop?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Marked price of laptop = $279

Discount = 18% of $279 = 0.18 × 279 = $50.22

Step 2:

Sale price of laptop = 279 – 50.22 = $228.78

Q 8 - The list price of an air conditioner is $1320. The store offers an off-season discount of 12% on it. Find its selling price.

Answer : C

Explanation

Step 1:

List price of air-conditioner = $1320

Discount = 12% of $1320 = 0.12 × 1320 = $158.20

Step 2:

Sale price = $1320 − $158.20 = $1161.60

Q 9 - A dealer is selling a lawn mower for a marked price of $280. If he allows a discount of 16% on the marked price, find the sale price of the lawn mower

Answer : A

Explanation

Step 1:

Marked price of lawn mower = $280

Discount = 16% of $280 = 0.16 × 280 = $44.80

Step 2:

Sale price of lawn mower = 280 – 44.80 = $235.20

Q 10 - A store was selling a refrigerator with a marked price of $1675. After allowing a discount of 20% on its marked price, find the sale price of the refrigerator.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Marked price of refrigerator = $1675

Discount = 20% of $1675 = 0.2 × 1675 = $335

Step 2:

Sale price of refrigerator = $1675 − $335 = $1340


finding_sale_price_given_original_price_and_percent_discount.htm

Advertisements