Finding the original amount given the result of a percentage increase or decrease Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding the original amount given the result of a percentage increase or decrease. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - What is the principal, if a person paid an amount of $1323 after 1 year at 8% rate of interest per annum?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Let the principal = x

Interest for 1 year = 8% of x = 0.08x

Step 2:

Amount = x + 0.08x = 1.08x = $1323

Dividing both sides by 1.08

1.08x/1.08 = 1323/1.08 = $1225

Step 3:

So, Principal= x = $1225

Q 2 - Molly buys a hand bag. There was a discount of 5%. If Molly paid $19, what was the original price?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 5% of x = 0.05x

Step 2:

Price after discount = x – 0.05x = 0.95x = $19

Dividing both sides by 0.95

0.95x/0.95 = 19/0.95 = $20;

Step 3:

So, original price, x = $20

Q 3 - A violin was on sale after a markup of 30%. The sale price is $91. What was the original price?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Markup = 30% of x = 0.3x

Step 2:

Price after markup = x + 0.3x = 1.3x = $91

Dividing both sides by 1.3

$\frac{1.3x}{1.3} = \frac{91}{1.3} =$ $70; x = $70

Step 3:

So, original price, x = $70

Q 4 - There is a markup of 40% on the original price of a fan. If the fan was sold for $70, what was its original price?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Markup = 40% of x = 0.4x

Step 2:

Price after markup = x + 0.4x = 1.4x = $70

Dividing both sides by 1.4

$\frac{1.4x}{1.4} = \frac{70}{1.4} =$ $50; x = $50

Step 3:

So, original price = x = $50

Q 5 - A toy was on sale after a markup of 20%. The sale price is $84. What was the original price?

Answer :

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Markup = 20% of x = 0.2x

Step 2:

Price after markup = x + 0.2x = 1.2x = $84

Dividing both sides by 1.2

$\frac{1.2x}{1.2} = \frac{84}{1.2} =$ $70; x = $70

Step 3:

So, original price = x = 70

Q 6 - What is the principal, if a person paid an amount of $654 after 1 year at 9% rate of interest per annum?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Let the principal = x

Interest for 1 year = 9% of x = 0.09x

Step 2:

Amount = x + 0.09x = 1.09x = $654

Dividing both sides by 1.09

$\frac{1.09x}{1.09} = \frac{654}{1.09} =$ $600

Step 3:

So, principal x = $600

Q 7 - Jack had a 10%-off coupon and paid $81 for pair of jeans. What was the original price of the pair of jeans?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 10% of x = 0.10x

Step 2:

Price after discount = x – 0.10x = 0.90x = $81

Dividing both sides by 0.90

$\frac{0.90x}{0.90} = \frac{81}{0.90} =$ $90; x = $90

Step 3:

So, original price = x = $90

Q 8 - A parrot is sold for 30% off the original price. If the sale price of the parrot was $84, what was its original price?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 30% of x = 0.30x

Step 2:

Price after discount = x – 0.30x = 0.70x = $84

Dividing both sides by 0.70

$\frac{0.70x}{0.70} = \frac{84}{0.70} =$ $120; x = $120

Step 3:

So, original price = x = $120

Q 9 - Anita bought a necklace for $350 that was marked up by 40%. What was the original price of the necklace?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Markup = 40% of x = 0.4x

Step 2:

Price after markup = x + 0.4x = 1.4x = $350

Dividing both sides by 1.4

$\frac{1.4x}{1.4} = \frac{350}{1.4} =$ $250; x = $250

Step 3:

So, original price = x = $250

Q 10 - Jack bought a pair of trousers for $50 that were marked down by 20%. What was their original price?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 20% of x = 0.20x

Step 2:

Price after discount = x – 0.20x = 0.80x = $50

Dividing both sides by 0.80

$\frac{0.80x}{0.80} = \frac{50}{0.80} =$ $62.50; x = $62.50

Step 3:

So, original price = x = $62.50


finding_original_amount_given_result_percentage_increase_or_decrease.htm

Advertisements
E-Books Store