Finding the original price given the sale price and percent discount Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding the original price given the sale price and percent discount. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - What is the original price of an apple if you got a 20% discount and paid $0.96 for it?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 20% of x = 0.20x

Step 2:

Price after discount = x – 0.20x = 0.80x = $0.96

Dividing both sides by 0.80

$\frac{0.80x}{0.80} = \frac{0.96}{0.80} =$ $1.20; x = $1.20

Step 3:

So, original price = $1.20

Q 2 - If you get 15% discount and pay $510 for a telephone, what is its original price?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 15% of x = 0.15x

Step 2:

Price after discount = x – 0.15x = 0.85x = $510

Dividing both sides by 0.85

$\frac{0.85x}{0.85} = \frac{510}{0.85} =$ $600; x = $600

Step 3:

So, original price = $600

Q 3 - If Peter pays $104 to buy a watch after a discount of 20%, find the original price of the watch.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 20% of x = 0.20x

Step 2:

Price after discount = x – 0.20x = 0.80x = $104

Dividing both sides by 0.80

$\frac{0.80x}{0.80} = \frac{104}{0.80} =$ $130; x = $130

Step 3:

So, original price = $130

Q 4 - What is the original price of a TV set if you paid $1170 for it after a discount of 10%?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 10% of x = 0.10x

Step 2:

Price after discount = x – 0.10x = 0.90x = $1170

Dividing both sides by 0.90

$\frac{0.90x}{0.90} = \frac{1170}{0.90} =$ $1300; x = $1300

Step 3:

So, original price = $1300

Q 5 - Mike bought a car for $18,900 after a discount of 30%. What was the original price of the car Mike bought?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 30% of x = 0.30x

Step 2:

Price after discount = x – 0.30x = 0.70x = $18900

Dividing both sides by 0.70

$\frac{0.70x}{0.70} = \frac{18900}{0.70} =$ $27000;

Step 3:

So, original price = x = $27000

Q 6 - If you buy 3 shirts, you get 10% discount. If you paid $189 for 6 shirts what is the original price of a T-shirt?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Let original price for 6 shirts = x

Discount = 10% of x = 0.10x

Step 2:

Price after discount = x – 0.10x = 0.90x = $189

Dividing both sides by 0.90

$\frac{0.90x}{0.90} = \frac{189}{0.90} =$ $210;

x = $210

Step 3:

Price of a single shirt = $\frac{210}{6}$ = $35

Q 7 - If a Play Station was bought for $540 after a 10% discount, what was the original price of the Play Station?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 10% of x = 0.10x

Step 2:

Price after discount = x – 0.10x = 0.90x = $540

Dividing both sides by 0.90

$\frac{0.90x}{0.90} = \frac{540}{0.90} =$ $600;

Step 3:

So, original price = x = $600

Q 8 - The price of a desktop computer after discount was $1,920. If the discount was 20%, what was the original price?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 20% of x = 0.20x

Step 2:

Price after discount = x – 0.20x = 0.80x = $1920

Dividing both sides by 0.80

$\frac{0.80x}{0.80} = \frac{1920}{0.80} =$ $2400;

Step 3:

So, original price = x = $2400

Q 9 - Find the original price of a motorbike if you got a 10% discount and paid a final price of $2520 for it.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 10% of x = 0.10x

Step 2:

Price after discount = x – 0.10x = 0.90x = $2520

Dividing both sides by 0.90

$\frac{0.90x}{0.90} = \frac{2520}{0.90} =$ $2800;

Step 3:

So, original price = x = $2800

Q 10 - The price of a math book after a discount of 25% is $45. What is the original price of the math book?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Let original price = x

Discount = 25% of x = 0.25x

Step 2:

Price after discount = x – 0.25x = 0.75x = $45

Dividing both sides by 0.75

$\frac{0.75x}{0.75} = \frac{45}{0.75} =$ $60;

Step 3:

So, original price = x = $60


finding_original_price_given_sale_price_and_percent_discount.htm

Advertisements