Finding the final amount given the original amount and a percentage increase or decrease Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding the final amount given the original amount and a percentage increase or decrease. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - A library collected $48.00 in fees every month. But in April they increased the fees by 20%. What is the fees the library collects in May?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Present library fees = $48

Percent increase = 20%;

Step 2:

Increase in fees = 0.2 × 48 = $9.60

So, Fees collected in May = $48 + $9.60 = $57.60

Q 2 - Normally a game costs $40.00. A new special edition version is going to cost 18% more. What is the cost of the new special edition version?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Cost of present edition of game = $40

Increase in cost = 18% of $40 = 0.18 × 40 = $7.20

Step 2:

So, cost of new special edition of game = $40 + $7.20 = $47.20

Q 3 - Vincent has $1680 in the bank. If the bank pays a 15% rate of interest per annum, what is the amount in his bank after one year?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Money in bank account = $1680

Rate of interest = 15% per annum

Step 2:

Interest = 15% of $1680 = 0.15 × 1680 = $252

Amount in the bank after one year = $1680 + $252 = $1932

Q 4 - The price for internet on a cell phone was $16 a month, but starting in January the price will be increased by 20%. What will be the new price?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Price of internet on phone = $16

Percent increase in price = 20% of $16

Step 2:

Increase = 0.2 × 16 = $3.20

New price of internet = $16 + $3.20 = $19.20

Q 5 - Bernie's family were paying $96.00 for the TV, internet and phone, but a new connection was offered for a discount of 22% on earlier price. How much are they paying for the new connection?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Present price of TV, internet, phone = $96

Increase = 22% of $96 = 0.22 × 96 = $21.12

Step 2:

New price = 96 – 21.12 = $74.88

Q 6 - A bank charged 36% p.a. interest on loans given. If a person borrowed $1600 dollars, how much would he end up paying in total?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Principal = $1600; Rate of interest p.a. = 36%

Interest = 36% of $1600 = $576

Step 2:

Amount at the end of year = $1600 + $576 = $2176

Q 7 - A store was selling lawn chairs for $42. The store further offered a 12% markdown on the price of the chair. How much would a chair now cost?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Price of lawn chair = $42

Markdown = 12% of $42 = 0.12 × 42 = $5.04

Step 2:

Price after discount = $42 – $5.04 = $36.96

Q 8 - Last year a trade license cost $56.00. There is a decrease of 30% in license fee. How much the license will cost this year?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Cost of trade license last year = $56

Decrease in price = 30% of $56 = 0.3 × 56 = $16.80

Step 2:

Price of license this year = 56 – 16.80 = $39.20

Q 9 - Silvia ordered a dress online that cost her 60. The package arrived little damaged so the seller took 18% off the price. How much did she end up paying?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Original price of dress = $60

Discount given = 18% of $60 = 0.18 × 60 = $10.80

Step 2:

Actual amount paid for dress = $60 − $10.80 = $49.20

Q 10 - A furniture store had a table that cost $72. After some time, the owner offered 12% off the price. How much is the table now?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Price of the table = $72

Discount offered = 12% of $72 = 0.12 × 72 = $8.64

Step 2:

Price after discount = $72 − $8.64 = $63.36


finding_final_amount_given_original_amount_and_percentage_increase_or_decrease.htm

Advertisements