- Percentage Increase & Decrease
- Home
- Finding the final amount given the original amount and a percentage increase or decrease
- Finding the sale price given the original price and percent discount
- Finding the sale price without a calculator given the original price and percent discount
- Finding the total cost including tax or markup
- Finding the original amount given the result of a percentage increase or decrease
- Finding the original price given the sale price and percent discount
- Comparing discounts

- Selected Reading
- UPSC IAS Exams Notes
- Developer's Best Practices
- Questions and Answers
- Effective Resume Writing
- HR Interview Questions
- Computer Glossary
- Who is Who

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to **Finding the final amount given the original amount and a percentage increase or decrease**. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using **Show Answer** button. You can use **Next Quiz** button to check new set of questions in the quiz.

**Step 1:**

Present library fees = $48

Percent increase = 20%;

**Step 2:**

Increase in fees = 0.2 × 48 = $9.60

So, Fees collected in May = $48 + $9.60 = $57.60

**Step 1:**

Cost of present edition of game = $40

Increase in cost = 18% of $40 = 0.18 × 40 = $7.20

**Step 2:**

So, cost of new special edition of game = $40 + $7.20 = $47.20

**Step 1:**

Money in bank account = $1680

Rate of interest = 15% per annum

**Step 2:**

Interest = 15% of $1680 = 0.15 × 1680 = $252

Amount in the bank after one year = $1680 + $252 = $1932

**Step 1:**

Price of internet on phone = $16

Percent increase in price = 20% of $16

**Step 2:**

Increase = 0.2 × 16 = $3.20

New price of internet = $16 + $3.20 = $19.20

**Step 1:**

Present price of TV, internet, phone = $96

Increase = 22% of $96 = 0.22 × 96 = $21.12

**Step 2:**

New price = 96 – 21.12 = $74.88

**Step 1:**

Principal = $1600; Rate of interest p.a. = 36%

Interest = 36% of $1600 = $576

**Step 2:**

Amount at the end of year = $1600 + $576 = $2176

**Step 1:**

Price of lawn chair = $42

Markdown = 12% of $42 = 0.12 × 42 = $5.04

**Step 2:**

Price after discount = $42 – $5.04 = $36.96

**Step 1:**

Cost of trade license last year = $56

Decrease in price = 30% of $56 = 0.3 × 56 = $16.80

**Step 2:**

Price of license this year = 56 – 16.80 = $39.20

**Step 1:**

Original price of dress = $60

Discount given = 18% of $60 = 0.18 × 60 = $10.80

**Step 2:**

Actual amount paid for dress = $60 − $10.80 = $49.20

**Step 1:**

Price of the table = $72

Discount offered = 12% of $72 = 0.12 × 72 = $8.64

**Step 2:**

Price after discount = $72 − $8.64 = $63.36

finding_final_amount_given_original_amount_and_percentage_increase_or_decrease.htm

Advertisements