Using two steps to solve an equation with whole numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Using two steps to solve an equation with whole numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Solve the following equation:

43 = 7 + 4b

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given $43 = 7 + 4b$

Subtracting 7 from both sides

$43 −7 = 7 + 4b − 7; \: 36 = 4b$

Step 2:

Dividing both sides by 4

$\frac{36}{4} = \frac{4b}{4}$

So, $b = 9$

Q 2 - Solve the following equation:

2w + 21 = 9w

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given $2w + 21 = 9w$

Subtracting 2w from both sides

$2w + 21 −2w = 9w − 2w; \: 21 = 7w$

Step 2:

Dividing both sides by 7

$\frac{21}{7} = \frac{7w}{7}$

So, $w = 3$

Q 3 - Solve the following equation:

39 = 4s + 3

Answer : D

Explanation

Step 1:

Given $39 = 4s + 3$

Subtracting 3 from both sides

$39 − 3 = 4s + 3 − 3; \: 36 = 4s$

Step 2:

Dividing both sides by 4

$\frac{36}{4} = \frac{4s}{4}$

So, $9 = s$

Q 4 - Solve the following equation:

20 = − 12 + 8x

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given $20 = − 12 + 8x$

Adding 12 to both sides

$20 + 12 = − 12 + 8x + 12; \: 32 = 8x$

Step 2:

Dividing both sides by 8

$\frac{32}{8} = \frac{8x}{8}$

So, $4 = x$

Q 5 - Solve the following equation:

2p + 8 = 22

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given $2p + 8 = 22$

Subtracting 8 from both sides

$2p + 8 − 8 = 22 − 8; \: 2p = 14$

Step 2:

Dividing both sides by 2

$\frac{2p}{2} = \frac{14}{2}$

So, $p = 7$

Q 6 - Solve the following equation:

5h + 2 = 42

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given $5h + 2 = 42$

Subtracting 2 from both sides

$5h + 2 −2 = 42 −2; \: 5h = 40$

Step 2:

Dividing both sides by 5

$\frac{5h}{5} = \frac{40}{5}$

So, $h = 8$

Q 7 - Solve the following equation:

− 25 = − 3 + 11y

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given $− 25 = − 3 + 11y$

Adding 3 to both sides

$− 25 + 3 = − 3 + 3 + 11y; \: −22 = 11y$

Step 2:

Dividing both sides by 11

$\frac{−22}{11} = \frac{11y}{11}$

So, $y = −2$

Q 8 - Solve the following equation:

11p + 5 = 49

Answer : D

Explanation

Step 1:

Given $11p + 5 = 49$

Subtracting 5 from both sides

$11p + 5 −5 = 49 −5; \: 11p = 44$

Step 2:

Dividing both sides by 11

$\frac{11p}{11} = \frac{44}{11}$

So, $p = 4$

Q 9 - Solve the following equation:

47 = 2 + 5c

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given $47 = 2 + 5c$

Subtracting 2 from both sides

$47 − 2 = 2 + 5c −2; \: 45 = 5c$

Step 2:

Dividing both sides by 5

$\frac{5c}{5} = \frac{45}{5}$

So, $c = 9$

Q 10 - Solve the following equation:

$\frac{w}{7} − 15 = −14$

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given $\frac{w}{7} − 15 = −14$

Adding 15 to both sides

$\frac{w}{7} − 15 + 15 = −14 + 15; \: \frac{w}{7} = 1$

Step 2:

Multiplying both sides by 7

$\frac{w}{7} \times 7 = 1 \times 7 = 7$

So, $w = 7$


using_two_steps_to_solve_an_equation_with_whole_numbers.htm

Advertisements