Solving a fraction word problem using a linear equation of the form Ax = B Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Solving a fraction word problem using a linear equation of the form Ax = B. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - 6 concrete blocks form one-eighth of a structure. So how many concrete blocks are required to form the structure?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Let the number of concrete blocks required for the structure be = x; Then given $6 = \frac{1x}{8}$

Step 2:

Cross multiplying

$x = 6 \times 8 = 48$

So, number of concrete blocks required for the structure = 48

Q 2 - A fast food joint sold 25 plates of chicken wings on a day, which is one-seventh of their total sales in a week. What is the weekly total sales of chicken wings?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Let the number of plates of chicken wings sold in a week = x; Then given $25 = \frac{1x}{7}$

Step 2:

Cross multiplying

$x = 25 \times 7 = 175$

So, number of chicken wings plates sold in a week = 175

Q 3 - At a carnival games corner, 64 tickets are sold, which are one-seventh of the total tickets to be sold. What is the total number of tickets to be sold?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Let the total number of tickets sold = x; Then given $64 = \frac{1x}{7}$

Step 2:

Cross multiplying

$x = 64 \times 7 = 448$

So, total number of tickets sold = 448

Q 4 - A phone store sold 93 smart phones on a single day which is one-twelfth of their monthly sales. What is then the monthly sales of the store?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Let the number of smart phones sold in a month= x; Then given $93 = \frac{1x}{12}$

Step 2:

Cross multiplying

$x = 93 \times 12 = 1116$

So, total number of smart phones sold in a month = 1116

Q 5 - A school had to buy 37 new science books which are one-fourth of the total books they bought. What is the total number of books that the school bought?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Let the total number of books bought = x; Then given $37 = \frac{1x}{4}$

Step 2:

Cross multiplying

$x = 37 \times 4 = 148$

So, total number of books bought = 148

Q 6 - A company used 71 lemons to make some bottles of lemonade, which is one sixth of the total bottles of lemonade they made. What is the total number of lemons they used?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Let the total numbers of lemons used = x; Then given $71 = \frac{1x}{6}$

Step 2:

Cross multiplying

$x = 71 \times 6 = 426$

So, total number of lemons used = 426

Q 7 - A carpenter completed building 18 bird houses on a day, which is one sixth of the total birdhouses he needs to build. How many birdhouses does he make finally?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Let the total numbers of bird houses built = x; Then given $18 = \frac{1x}{6}$

Step 2:

Cross multiplying

$x = 18 \times 6 = 108$

So, total number of bird houses built = 108

Q 8 - Wendy traveled 12 kilometers of her journey, which is one-eleventh of total journey. How long is her total journey then?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Let the total journey in kilometers be = x; Then given $12 = \frac{1x}{11}$

Step 2:

Cross multiplying

$x = 12 \times 11 = 132$

So, total journey in kilometers = 132

Q 9 - Jamila has memorized 31 words on a vocabulary list for a Korean language class, which is one sixth of the list. How many words are there on the list?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Let the total number of words in the list = x; Then given $31 = \frac{1x}{6}$

Step 2:

Cross multiplying

$x = 31 \times 6 = 186$

So, total number of words in the list = 186

Q 10 - A chef bought 24 oranges at the supermarket and they are one-third of a carton of oranges. How many oranges are there in the carton?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Let the total number of oranges in the carton = x; Then given $24 = \frac{1x}{3}$

Step 2:

Cross multiplying

$x = 24 \times 3 = 72$

So, total number of oranges in the carton = 72


solving_fraction_word_problem_using_linear_equation_of_the_form_ax_equals_b.htm

Advertisements
E-Books Store