Multiplicative property of equality with fractions Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Multiplicative property of equality with fractions. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Solve the following equation:

$\frac{11}{9} = \frac{−5}{8p}$

Answer : D

Explanation

Step 1:

Given $\frac{11}{9} = \frac{−5}{8p}$

Cross multiplying, we get

$11 \times 8p = −5 \times 9; \: 88p = −45$

Step 2:

Using multiplicative property of equality, we divide both sides by 88

$\frac{88p}{88} = \frac{−45}{88}$

Step 3:

So, $p = \frac{−45}{88}$

Q 2 - Solve the following equation:

$\frac{2v}{(\frac{3}{5})} = \frac{−6}{7}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given $\frac{2v}{(\frac{3}{5})} = \frac{−6}{7}$

Cross multiplying, we get

$2v = \frac{3}{5} \times \frac{−6}{7}; \: 2v = \frac {−18}{35}$

Step 2:

Using multiplicative property of equality, we divide both sides by 2

$\frac{2v}{2} = \frac{−18}{(35 \times 2)}$

Step 3:

So, $v = \frac{−9}{35}$

Q 3 - Solve the following equation:

$\frac{5}{11 g} = \frac{−3}{8}$

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given $\frac{5}{11 g} = \frac{−3}{8}$

Cross multiplying, we get

$11g \times −3 = 5 \times 8; \: −33g = 40$

Step 2:

Using multiplicative property of equality, we divide both sides by −33

$\frac{−33g}{−33} = \frac{40}{−33}$

Step 3:

So, $g = \frac{−40}{33}$

Q 4 - Solve the following equation:

$\frac{(\frac{2}{5})}{z} = \frac{−9}{13}$

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given $\frac{(\frac{2}{5})}{z} = \frac{−9}{13}$

Cross multiplying, we get

$\frac{2}{5} \times 13 = −9z; \: \frac{26}{5} = −9z$

Step 2:

Using multiplicative property of equality, we divide both sides by −9

$\frac{26}{(5 \times −9)} = \frac{−9z}{−9}$

Step 3:

So, $z = \frac{−26}{45}$

Q 5 - Solve the following equation:

$\frac{(\frac{2}{7})}{y} = \frac{−8}{11}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given $\frac{(\frac{2}{7})}{y} = \frac{−8}{11}$

Cross multiplying, we get

$\frac{2}{7} \times 11 = −8y; \: \frac{22}{7} = −8y$

Step 2:

Using multiplicative property of equality, we divide both sides by −8

$\frac{22}{(7 \times −8)} = \frac{−8y}{−8}$

Step 3:

So, $y = \frac{−11}{28}$

Q 6 - Solve the following equation:

$\frac{3}{11 k} = \frac{−5}{9}$

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given $\frac{3}{11 k} = \frac{−5}{9}$

Cross multiplying, we get

$3 \times 9 = −5 \times 11k; \: 27 = −55k$

Step 2:

Using multiplicative property of equality, we divide both sides by −55

$\frac{27}{−55} = \frac{−55k}{−55}$

Step 3:

So, $k = \frac{−27}{55}$

Q 7 - Solve the following equation:

$\frac{(\frac{5}{3})}{w} = \frac{−10}{13}$

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given $\frac{(\frac{5}{3})}{w} = \frac{−10}{13}$

Cross multiplying, we get

$5 \times 13 = −10 \times 3w; \: 65 = −30w$

Step 2:

Using multiplicative property of equality, we divide both sides by −30

$\frac{65}{−30} = \frac{−30w}{−30}$

Step 3:

So, $w = \frac{−13}{6}$

Q 8 - Solve the following equation:

$\frac{3x}{(\frac{6}{5})} = \frac{−8}{11}$

Answer : D

Explanation

Step 1:

Given $\frac{3x}{(\frac{6}{5})} = \frac{−8}{11}$

Cross multiplying, we get

$3x = \frac{−8}{11} \times \frac{6}{5}; \: 3x = \frac{−48}{55}$

Step 2:

Using multiplicative property of equality, we divide both sides by 3

$\frac{3x}{3} = \frac{−48}{(3 \times 55)}$

Step 3:

So, $x = \frac{−16}{55}$

Q 9 - Solve the following equation:

$\frac{9}{11 t} = \frac{5}{13}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given $\frac{9}{11 t} = \frac{5}{13}$

Cross multiplying, we get

$9 \times 13 = 5 \times 11t; \: 117 = 55t$

Step 2:

Using multiplicative property of equality, we divide both sides by 55

$\frac{55t}{55} = \frac{117}{55}$

Step 3:

So, $t = \frac{117}{55}$

Q 10 - Solve the following equation:

$\frac{8}{17} = \frac{4y}{5}$

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given $\frac{8}{17} = \frac{4y}{5}$

Cross multiplying, we get

$8 \times 5 = 17 \times 4y; \: 40 = 68y$

Step 2:

Using multiplicative property of equality, we divide both sides by 68

$\frac{40}{68} = \frac{68y}{68}$

Step 3:

So, $y = \frac{10}{17}$


multiplicative_property_of_equality_with_fractions.htm

Advertisements
E-Books Store