Converting a Percentage to a Fraction in Simplest Form Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Converting a Percentage to a Fraction in Simplest Form. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Write the following percent as a fraction in the simplest form:

12%

Answer : B

Explanation

Step 1:

The percent 12% = $\frac{12}{100}$ in fraction form

Step 2:

We divide the numerator and the denominator with their highest common factor of 12 and 100 which is 4

12% = $\frac{12}{100} = \frac{12}{4} \div \frac{100}{4} = \frac{3}{25}$

Step 3:

So, 12% = $\frac{3}{25}$ in simplest form

Q 2 - Write the following percent as a fraction in the simplest form:

28%

Answer : C

Explanation

Step 1:

The percent 28% = $\frac{28}{100}$ in fraction form

Step 2:

We divide the numerator and the denominator with their highest common factor of 28 and 100 which is 4

28% = $\frac{28}{100} = \frac{28}{4} \div \frac{100}{4} = \frac{7}{25}$

Step 3:

So, 28% = $\frac{7}{25}$ in simplest form

Q 3 - Write the following percent as a fraction in the simplest form:

34%

Answer : A

Explanation

Step 1:

The percent 34% = $\frac{34}{100}$ in fraction form

Step 2:

We divide the numerator and the denominator with their highest common factor of 34 and 100 which is 2

34% = $\frac{34}{100} = \frac{34}{2} \div \frac{100}{2} = \frac{17}{50}$

Step 3:

So, 34% = $\frac{17}{50}$ in simplest form

Q 4 - Write the following percent as a fraction in the simplest form:

54%

Answer : D

Explanation

Step 1:

The percent 54% = $\frac{54}{100}$ in fraction form

Step 2:

We divide the numerator and the denominator with their highest common factor of 54 and 100 which is 2

54% = $\frac{54}{100} = \frac{54}{2} \div \frac{100}{2} = \frac{27}{50}$

Step 3:

So, 54% = $\frac{27}{50}$ in simplest form

Q 5 - Write the following percent as a fraction in the simplest form:

66%

Answer : A

Explanation

Step 1:

The percent 66% = $\frac{66}{100}$ in fraction form

Step 2:

We divide the numerator and the denominator with their highest common factor of 66 and 100 which is 2

66% = $\frac{66}{100} = \frac{66}{2} \div \frac{100}{2} = \frac{33}{50}$

Step 3:

So, 66% = $\frac{33}{50}$ in simplest form

Q 6 - Write the following percent as a fraction in the simplest form:

76%

Answer : B

Explanation

Step 1:

The percent 76% = $\frac{76}{100}$ in fraction form

Step 2:

We divide the numerator and the denominator with their highest common factor of 76 and 100 which is 4

76% = $\frac{76}{100} = \frac{76}{4} \div \frac{100}{4} = \frac{19}{25}$

Step 3:

So, 76% = $\frac{19}{25}$ in simplest form

Q 7 - Write the following percent as a fraction in the simplest form:

85%

Answer : D

Explanation

Step 1:

The percent 85% = $\frac{85}{100}$ in fraction form

Step 2:

We divide the numerator and the denominator with their highest common factor of 85 and 100 which is 5

85% = $\frac{85}{100} = \frac{85}{5} \div \frac{100}{5} = \frac{17}{20}$

Step 3:

So, 85% = $\frac{17}{20}$ in simplest form

Q 8 - Write the following percent as a fraction in the simplest form:

120%

Answer : C

Explanation

Step 1:

The percent 120% = $\frac{120}{100}$ in fraction form

Step 2:

We divide the numerator and the denominator with their highest common factor of 120 and 100 which is 20

120% = $\frac{120}{100} = \frac{120}{20} \div \frac{100}{20} = \frac{6}{5}$

Step 3:

So, 120% = $\frac{6}{5}$ in simplest form

Q 9 - Write the following percent as a fraction in the simplest form:

98%

Answer : A

Explanation

Step 1:

The percent 98% = $\frac{98}{100}$ in fraction form

Step 2:

We divide the numerator and the denominator with their highest common factor of 98 and 100 which is 2

98% = $\frac{98}{100} = \frac{98}{2} \div \frac{100}{2} = \frac{49}{50}$

Step 3:

So, 98% = $\frac{49}{50}$ in simplest form

Q 10 - Write the following percent as a fraction in the simplest form:

150%

Answer : B

Explanation

Step 1:

The percent 150% = $\frac{150}{100}$ in fraction form

Step 2:

We divide the numerator and the denominator with their highest common factor of 150 and 100 which is 50

150% = $\frac{150}{100} = \frac{150}{50} \div \frac{100}{50} = \frac{3}{2}$

Step 3:

So, 150% = $\frac{3}{2}$ in simplest form


converting_percentage_to_fraction_in_simplest_form.htm

Advertisements
E-Books Store