Converting a Fraction to a Percentage in a Real-World Situation Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Converting a Fraction to a Percentage in a Real-World Situation. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - A survey of students found that seven out of every ten students had never been outside their hometown. What percent of the students had never been outside their hometown?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Fraction of students who never had been outside their home town = $\frac{7}{10}$

Step 2:

To convert the fraction as a percentage, multiply by 100

$\frac{7}{10} \times 100$ = 70%

Step 3:

So, the percent of students who never had been outside their home town = 70%

Q 2 - A school cafeteria offers a burger lunch choice 1 out of 5 days. What percent of the time is a burger lunch offered?

Answer : C

Explanation

Step 1:

The fraction of times burger lunch is offered = $\frac{1}{5}$

Step 2:

To convert the fraction as a percentage, multiply by 100.

$\frac{1}{5} \times 100$ = 20%

Step 3:

So, the percent of the time the burger lunch is offered = 20%

Q 3 - In Yelena's high school, 24% of the students ride a bicycle to the school. What fraction of the students ride bicycle to school?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Percentage of students who ride a bicycle to school = 24%

Step 2:

Converting the percent to a fraction

24% = $\frac{24}{100} = \frac{6}{25}$

Step 3:

So, the fraction of students who ride a bicycle to the school = $\frac{6}{25}$

Q 4 - A club has taught yoga exercises in 44% of a state’s parks. In what fraction of the parks has the club taught the exercises?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Percent of the parks where yoga is taught = 44%

Step 2:

Converting the percent to a fraction

44% = $\frac{44}{100} = \frac{11}{25}$

Step 3:

So, fraction of the parks where yoga is taught = $\frac{11}{25}$

Q 5 - Santos spelled 17 out of 25 words correctly on his test. Write his test score as a percent.

Answer : B

Explanation

Step 1:

The fraction of words spelled correctly = $\frac{17}{25}$

Step 2:

To convert the fraction to a percent, we multiply by 100

$\frac{17}{25} \times 100$ = 68%

Step 3:

So, score of Santos as a percent = 68%

Q 6 - Molly works in a grocery store. She spends 35% of her pay in her own store. Write a fraction that represents the amount of pay she spends in her store.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Percent of income spent in own store = 35%

Step 2:

Converting the percent into a fraction

35% = $\frac{35}{100} = \frac{7}{20}$

Step 3:

So, the fraction of pay that Molly spends in her store = $\frac{7}{20}$

Q 7 - Cathy is working on a problem involving $\mathbf{\frac{1}{12}}$. How will she write it as a percentage?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Writing the fraction $\frac{1}{12}$ as a percent, we multiply it by 100

$\frac{1}{12} \times 100$ = 8.33%

Step 2:

So, $\frac{1}{12}$ as a percentage = 8.33%

Q 8 - In a clearance sale a shop offers 28% off the original prices. What fraction is taken off the prices?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Percent off on the original prices = 28%

Step 2:

Fraction of real prices given discount = 28% = $\frac{28}{100} = \frac{7}{25}$

Q 9 - Janet has a basket of oranges to sell. 1 out of every 10 oranges are not ripe yet. What percent of her oranges are not ripe?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Fraction of oranges that are not ripe = $\frac{1}{10}$

Step 2:

To convert the fraction to a percentage, multiply by 100

$\frac{1}{10} \times 100$ = 10%

Step 3:

Percentage of the oranges that are not ripe = 10%

Q 10 - In a survey seven in eight people said they preferred a certain brand of chocolate. What is this number as a percentage?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Fraction of people choosing a certain brand = $\frac{7}{8}$

Step 2:

To convert the fraction into a percent, multiply by 100

$\frac{7}{8} \times 100$ = 87.5%

Step 3:

So, the fraction as percentage = 87.5%


converting_fraction_percentage_in_real_world_situation.htm

Advertisements