Translating a Phrase Into a Two-Step Expression Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Translating a Phrase Into a Two-Step Expression. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Write a two-step expression to represent the real world situation.

Hint: Use x to represent an unknown quantity

What is the total amount of the cost of five baseball bats plus $24 taxes?

A - $(5x + 24)

B - $(4x + 24)

C - $(5x + 22)

D - $(5x + 20)

Answer : A

Explanation

Step 1:

Let cost of baseball bat = x

Cost of 5 baseball bats = 5x

Taxes = $24

Step 2:

Total amount = $(5x + 24)

Q 2 - Write a two-step expression to represent the real world situation.

Hint: Use x to represent an unknown quantity.

Ronnie sold half of his books and purchased 12 more. What is the number of books with him now?

A - x/12 + 12

B - x/2 − 12

C - x/2 + 12

D - x/12 + 2

Answer : C

Explanation

Step 1:

Let number of books with Ronnie = x

Books sold = x/2

Step 2:

Books remaining = x - x/2 = x/2

Books purchased = 12

Books with Ronnie now = x/2 + 12

Q 3 - Write a two-step expression to represent the real world situation.

Hint: Use x to represent an unknown quantity.

Mason is two years younger than one-third Jack’s age. What is Mason’s age?

A - (x/3 – 3) years

B - (x/2 – 2) years

C - (x/2 – 3) years

D - (x/3 – 2) years

Answer : D

Explanation

Step 1:

Let Jack’s age = x

one-third Jack’s age = x/3

Step 2:

Mason’s age = (x/3 – 2) years

Q 4 - Write a two-step expression to represent the real world situation.

Hint: Use x to represent an unknown quantity.

What is the amount $21 more than the cost of 6 scissors?

A - $(6x − 21)

B - $(6x + 21)

C - $(6x ÷ 21)

D - $(7x + 21)

Answer : B

Explanation

Step 1:

Let cost of a scissor = x

cost of 6 scissors = 6x

Step 2:

Amount $21 more than cost of 6 scissors = $(6x + 21)

Q 5 - Write a two-step expression to represent the real world situation.

Hint: Use x to represent an unknown quantity.

There is $15 discount on the purchase of two shirts. What is the amount to be paid?

A - $(3x – 15)

B - $(2x ÷ 15)

C - $(2x – 15)

D - $(2x + 15)

Answer : C

Explanation

Step 1:

Let cost of one shirt = x

Cost of two shirts = 2x;

Step 2:

Discount = $15

Amount to be paid = $(2x – 15)

Q 6 - Write a two-step expression to represent the real world situation.

Hint: Use x to represent an unknown quantity.

What is the sum of any four consecutive whole numbers?

A - 4x + 6

B - 4x − 6

C - 3x + 6

D - 4x + 8

Answer : A

Explanation

Step 1:

Let one whole number be = x

The next three consecutive whole numbers would be then, x + 1, x + 2, and x + 3

Step 2:

So the sum of 4 consecutive whole numbers

would be = x + x + 1 + x +2 + x + 3 = 4x + 6

Q 7 - Write a two-step expression to represent the real world situation.

Hint: Use x to represent an unknown quantity.

Jian had $18 after buying seven notebooks. What was the total amount she had?

A - $(7x − 18)

B - $(7x + 15)

C - $(6x + 18)

D - $(7x + 18)

Answer : D

Explanation

Step 1:

Let cost of one notebook = x

Cost of seven notebooks = 7x

Step 2:

The amount Jian had = $(7x + 18)

Q 8 - Write a two-step expression to represent the real world situation.

Hint: Use x to represent an unknown quantity.

Laura needs $8 more to buy five pencils. What is the amount Laura having?

A - $(5x + 8)

B - $(5x – 8)

C - $(5x ÷ 8)

D - $(5x × 8)

Answer : B

Explanation

Step 1:

Let cost of one pencil = x

Cost of five pencils = 5x

Step 2:

Amount Laura is having = $(5x – 8)

Q 9 - Write a two-step expression to represent the real world situation.

Hint: Use x to represent an unknown quantity.

Monica is two years younger than thrice Dorothy’s age. What is Monica’s age?

A - 3x × 2 years

B - 3x / 2 years

C - 3x – 2 years

D - 3x + 2 years

Answer : C

Explanation

Step 1:

Let Dorothy’s age = x

Thrice Dorothy’s age = 3x

Step 2:

Monica’s age = 3x – 2 years

Q 10 - Write a two-step expression to represent the real world situation.

Hint: Use x to represent an unknown quantity

Cathy has 12 toy cars more than thrice Julie’s toy cars. How many toy cars does Cathy have?

A - 3x + 12

B - 2x + 12

C - 3x − 12

D - 3x ÷ 12

Answer : A

Explanation

Step 1:

Let the number of toys with Julie = x

Thrice the number of toys with Julie = 3x

Step 2:

Number of toys with Cathy = 3x + 12


translating_phrase_into_two_step_expression.htm

Advertisements
E-Books Store