Evaluating an Algebraic Expression With Two Operations Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Evaluating an Algebraic Expression With Two Operations. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Evaluate the expression for the given values of the variable:

p + $\frac{q}{2}$, p = 3, q = 6

A - 4

B - 5

C - 6

D - 7

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given p = 3, q = 6,

p + $\frac{q}{2}$ = 3 + $\frac{6}{2}$ = 3 + 3 = 6

Step 2:

So, for p = 3, q = 6, p + $\frac{q}{2}$ = 6

Q 2 - Evaluate the expression for the given values of the variable:

m + 2n; m = 2, n = 3

A - 6

B - 8

C - 9

D - 10

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given m = 2, n = 3

m + 2n = 2 + 2(3) = 2 + 6 = 8

Step 2:

So, for m = 2, n = 3, m + 2n = 8

Q 3 - Evaluate the expression for the given values of the variable:

x − $\frac{y}{5}$, x = 6, y = 10

A - 4

B - 5

C - 6

D - 7

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given x = 6, y = 10

x − $\frac{y}{5}$ = 6 − $\frac{10}{5}$ = 6 − 2 = 4

Step 2:

So, for x = 6, y = 10, x − $\frac{y}{5}$ = 4

Q 4 - Evaluate the expression for the given values of the variable:

3p − q; p = 3, q = 4

A - 2

B - 3

C - 4

D - 5

Answer : D

Explanation

Step 1:

Given p = 3, q = 4,

3p – q = 3(3) – 4 = 9 – 4 = 5

Step 2:

So, for p = 3, q = 4, 3p – q = 5

Q 5 - Evaluate the expression for the given values of the variable:

u + $\frac{v}{4}$, u = 8, v = 8

A - 9

B - 10

C - 11

D - 12

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given u = 8, v = 8

u + $\frac{v}{4}$ = 8 + $\frac{8}{4}$ = 8 + 2 = 10

Step 2:

So, for u = 8, v = 8, u + $\frac{v}{4}$ = 10

Q 6 - Evaluate the expression for the given values of the variable:

s + 3t; s = 2, t = 2

A - 6

B - 7

C - 8

D - 9

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given s = 2, t = 2

s + 3t = 2 + 3(2) = 2 + 6 = 8

Step 2:

For s = 2, t = 2, s + 3t = 8

Q 7 - Evaluate the expression for the given values of the variable:

a − $\frac{b}{2}$, a = 7, b = 8

A - 3

B - 4

C - 5

D - 6

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given a = 7, b = 8

a − $\frac{b}{2}$ = 7 − $\frac{8}{2}$ = 7 − 4 = 3

Step 2:

So, for a = 7, b = 8, a − $\frac{b}{2}$ = 3

Q 8 - Evaluate the expression for the given values of the variable:

c + $\frac{d}{2}$, c = 4, d = 4

A - 3

B - 4

C - 5

D - 6

Answer : D

Explanation

Step 1:

Given c = 4, d = 4

c + $\frac{d}{2}$ = 4 + $\frac{4}{2}$ = 4 + 2 = 6

Step 2:

So, for c = 4, d = 4, c + $\frac{d}{2}$ = 6

Q 9 - Evaluate the expression for the given values of the variable:

3s + 2t; s = 1, t = 1

A - 4

B - 5

C - 6

D - 7

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given s = 1, t = 1

3s + 2t = 3(1) + 2(1) = 3 + 2 = 5

Step 2:

So, for s = 1, t =1, 3s + 2t = 5

Q 10 - Evaluate the expression for the given values of the variable:

j − 6k; j = 12, k = 1

A - 4

B - 5

C - 6

D - 7

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given j = 12, k = 1

j − 6k = 12 – 6(1) = 12 – 6 = 6

Step 2:

So, for j = 12, k = 1, j − 6k = 6


evaluating_algebraic_expression_with_two_operations.htm

Advertisements
E-Books Store