Chemistry Part 1 Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Chemistry. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The concept of entropy was introduced by ………… law of thermodynamics.

A - First

B - Second

C - Third

D - Fourth

Answer : B

Explanation

N/A

Q 2 - The chemical formula of Quick lime is …

A - CaO

B - Ca2O

C - CaO2

D - CaO4

Answer : A

Explanation

Quick lime consists of calcium and Oxygen.

Q 3 - In the 5th period of modern periodic table, there are …… elements.

A - 6

B - 12

C - 18

D - 24

Answer : C

Explanation

N/A

Q 4 - In an oxygen scarce region, if someone burns carbon, which one of the following gases will be formed?

A - Carbon dioxide

B - Carbon monoxide

C - Chlorofluorocarbon

D - Hydrocarbon

Answer : B

Explanation

N/A

Q 5 - Use of radium is largely replaced by ….

A - Cobalt 60

B - Cobalt 40

C - Thorium 20

D - Potassium

Answer : A

Explanation

Radium is more dangerous radioactive element.

Q 6 - ……………… is used in an accumulator cell.

A - Graphite

B - Zinc

C - Lead

D - Silver

Answer : C

Explanation

Accumulator cell is a rechargeable battery.

Q 7 - Which among the following is the main constituent of shampoo?

A - Sodium lauryl sulfate

B - Calcium lauryl sulfate

C - Magnesium chloride

D - A & C

Answer : A

Explanation

Sodium lauryl sulfate is used to soften the water.

Q 8 - Yellow phosphorous is normally kept in …

A - Water

B - Acid

C - Fresh air

D - Tightly closed box

Answer : A

Explanation

Sometimes, yellow phosphorus is also called as tetraphosphorus.

Q 9 - Tin (Sn) is an element of …

A - s block

B - p block

C - d block

D - f block

Answer : B

Explanation

Atomic number of Tin is 50.

Q 10 - Bismuth (Bi) is an element of …

A - s block

B - p block

C - d block

D - f block

Answer : B

Explanation

Atomic number of Bismuth is 83.

Q 11 - Consider the following statements:

1. Air is removed from the electric to prevent oxidation of tungsten.

2. Zirconium burns in nitrogen as well as in oxygen.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 12 - Which among the following is used in preparing fire proof clothe?

A - Calcium hydride

B - Calcium carbide

C - Calcium carbonate

D - Sodium phosphate

Answer : A

Explanation

N/A

Q 13 - Zirconium (Zr) is an element of …

A - s block

B - p block

C - d block

D - f block

Answer : C

Explanation

Atomic number of Zirconium is 40.

Q 14 - The process, by which liquid get changed into gas, is known as …

A - Evaporation

B - Sublimation

C - Condensation

D - Conduction

Answer : A

Explanation

N/A

Q 15 - The yellowcake, smuggled by people, is …

A - Pure gold

B - Crude form of cocaine

C - Fake currency

D - Uranium oxide

Answer : D

Explanation

Yellowcake is obtained from leach solution while processing of uranium ores.

Q 16 - Consider the following statements:

1. The relative charge on electron is -1 unit.

2. An electron was obtained from Cathode rays experiment..

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 17 - Which among the following is used to preserve fruits?

A - Hydrogen

B - Chlorine

C - Natural gas

D - Sulfur dioxide

Answer : D

Explanation

N/A

Q 18 - Sodium lauryl sulfate, used in shampoo, is obtained from …

A - Coconut oil

B - Petroleum oil

C - Sunflower oil

D - Rice husk

Answer : A

Explanation

N/A

Q 19 - Consider the following statements:

1. Wrought iron is a tough malleable form of iron.

2. Wrought iron is obtained by puddling pig iron while in molten state.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 20 - Consider the following statements:

1. Rain water is the purest form of water.

2. Rain water is soft water.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Rain water does not contain any salts, therefore, it is soft water.


chemistry_part1_online_quiz.htm

Advertisements