Biology Part 1 Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Biology. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Consider the following statements:

1. Nicotine occurs in tobacco plant.

2. Morphine occurs in green buds of the poppy plant.

3. Cocaine is used as a local anesthetic.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - 1 and 2

B - 2 and 3

C - 1 and 3

D - 1, 2 and 3

Answer : D

Explanation

N/A

Q 2 - Which among the following is the causal factor of anemia?

A - Deficiency of folic acid

B - Deficiency of vitamin A

C - Deficiency of WBCs

D - Deficiency of RBCs

Answer : A

Explanation

Deficiency of Red Blood Cells (or Hemoglobin) is the leading cause of anemia.

Q 3 - The rate of growth of plants can be measured by a/an

A - Manometer

B - Photometer

C - Auxanometer

D - Thermometer

Answer : C

Explanation

Auxanometer is an instrument that measures the growth rate in plants.

Q 4 - Which among the following is the major constituent of the stone formed in human kidney?

A - Sodium acetate

B - Magnesium

C - Calcium oxalate

D - Calcium

Answer : C

Explanation

Apart from calcium oxalate, calcium phosphate and some other minerals also present.

Q 5 - ………. Has the respiratory skin.

A - Fish

B - Frog

C - Shark

D - Whale

Answer : B

Explanation

Respiration through skin is known as Cutaneous respiration.

Answer : A

Explanation

N/A

Q 7 - Consider the following statements:

1. All DNA replication and RNA synthesis (transcription) occur in nucleus.

2. The nucleus is a spherical and separated from the cytoplasm by a double membrane known as the nuclear envelope.

Choose the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 8 - Consider the following statements:

1. Animal cell membrane is made up of a double layer of lipid molecules known as a phospholipid bilayer.

2. Function of cell membrane is to regulate and control the movement of substances inside and outside the of the cell.

Choose the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 9 - Consider the following statements:

1. Computational genomics is used to identify the patterns in genomic information.

2. DNA microarrays identify changes in transcript levels between the different experimental conditions.

Choose the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 10 - Consider the following statements:

1. Lymph nodes filter out bacteria and other foreign particles.

2. Lymph vessels collect excess lymph and return it to the blood.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 11 - ……… is known as the graveyard of RBC’s?

A - Heart

B - Bone marrow

C - Spleen

D - Appendix

Answer : C

Explanation

N/A

Q 12 - The normal temperature of human body on the Kelvin scale is

A - 290

B - 200

C - 350

D - 310

Answer : D

Explanation

N/A

Q 13 - Which among the following fungi appears on the barks of the plants?

A - Corticols

B - Zygomycota

C - Hyphomycetes

D - Coprophilus

Answer : A

Explanation

N/A

Q 14 - …………… disease is characterized by inflammation of the membranes such as the brain and spinal cord

A - TB

B - Sinusitis

C - Liver problem

D - Meningitis

Answer : D

Explanation

N/A

Q 15 - Which among the following is the longest muscle?

A - Sartorius

B - Rectus femoris

C - Vastusmedialis

D - Vastuslateralis

Answer : A

Explanation

Sartorius is one of the thigh muscles.

Q 17 - Which among the following is used to make curd from milk?

A - Rotavirus

B - Staphylococcus

C - Lactobacillus

D - Mycobacterium

Answer : C

Explanation

Lactobacillus is a sort of bacteria.

Q 18 - Which among the following is used as an important medicine to prevent low blood pressure especially during the spinal anesthesia?

A - Ephedrine

B - Saraca Asoca

C - Withania Somnifera

D - Euphorbiaccac

Answer : A

Explanation

N/A

Q 19 - Which among the following has the longest gestation period?

A - Rhino

B - Elephant

C - Camel

D - Pig

Answer : B

Explanation

The average gestation period of an elephant is about 640 to 660 days (roughly 95 weeks).

Q 20 - Consider the following statements:

1. The thymus gland is comparatively large in a new-born baby.

2. At puberty, the thymus begins to shrink and becomes superfluous in adults.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Thymus gland helps in producing lymphocytes that protect the baby from infections.

biology_part1_online_quiz.htm
Advertisements