Word Problem Involving Add or Subtract Fractions With Different Denominators Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Word Problem Involving Add or Subtract Fractions With Different Denominators. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - A bulldozer weighed 3$\frac{2}{5}$ tons. If it scooped up 5$\frac{5}{8}$ tons of sand, what would be the combined weight of the bulldozer and the sand?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Weight of bulldozer = 3$\frac{2}{5}$ tons

Weight of sand = 5$\frac{5}{8}$ tons

Step 2:

Combined weight of bulldozer and sand

= 3$\frac{2}{5}$ tons + 5$\frac{5}{8}$ tons = $\frac{17}{5}$ + $\frac{45}{8}$

= $\frac{136}{40}$ + $\frac{225}{40}$ = $\frac{361}{40}$ = 9$\frac{1}{40}$ tons

Q 2 - A regular size chocolate bar was 7$\frac{3}{8}$ inches long. If the king size bar was 5$\frac{3}{7}$ inches longer, what is the length of the king size bar?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Size of regular bar = 7$\frac{3}{8}$ inches

king size bar longer by 5$\frac{3}{7}$ inches

Step 2:

Length of king size bar = 7$\frac{3}{8}$ inches + 5$\frac{3}{7}$ inches

= $\frac{59}{8}$ + $\frac{38}{7}$ = $\frac{413}{56}$ + $\frac{304}{56}$

= $\frac{717}{56}$ = 12$\frac{45}{56}$

Q 3 - Sarah's recycled 9$\frac{2}{3}$ boxes of paper in a month. If she recycled another 6$\frac{4}{9}$ boxes the next month, what was the total amount she recycled?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Boxes recycled in one month = 9$\frac{2}{3}$

Boxes recycled in second month = 6$\frac{4}{9}$

Step 2:

Total boxes recycled = 9$\frac{2}{3}$ + 6$\frac{4}{9}$

= $\frac{29}{3}$ + $\frac{58}{9}$ = $\frac{87}{9}$ + $\frac{58}{9}$

=$\frac{145}{9}$ = 16$\frac{1}{9}$

Q 4 - In November, it snowed 10$\frac{5}{8}$ inches. In December it snowed 5$\frac{6}{7}$ inches. What is the total amount of snow for November and December?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Snowfall in November = 10$\frac{5}{8}$ inches

Snowfall in December = 5$\frac{6}{7}$ inches

Step 2:

Total snowfall in two months = 10$\frac{5}{8}$ + 5$\frac{6}{7}$

= $\frac{85}{8}$ + $\frac{41}{7}$ = $\frac{595}{56}$ + $\frac{328}{56}$

= $\frac{923}{56}$ = 16$\frac{27}{56}$ inches

Q 5 - An engineer built a road 6$\frac{2}{3}$ miles long. The second road he built was 5$\frac{2}{5}$ miles long. What is the total length of the two roads he built?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Length of first road = 6$\frac{2}{3}$ miles

Length of second road = 5$\frac{2}{5}$ miles

Step 2:

Total length roads = 6$\frac{2}{3}$ + 5$\frac{2}{5}$

= $\frac{20}{3}$ + $\frac{27}{5}$ = $\frac{100}{15}$ + $\frac{81}{15}$

= $\frac{181}{15}$ = 12$\frac{1}{15}$ miles

Q 6 - Katy jogged 5$\frac{2}{3}$ kilometers on Tuesday and 4$\frac{2}{9}$ kilometers on Wednesday. What is the difference between these distances?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Distance jogged on Tuesday = 5$\frac{2}{3}$ km

Distance jogged on Wednesday = 4$\frac{2}{9}$ km

Step 2:

Total distance jogged = 5$\frac{2}{3}$ + 4$\frac{2}{9}$

= $\frac{17}{3}$ + $\frac{38}{9}$ = $\frac{51}{9}$ + $\frac{38}{9}$

= $\frac{89}{9}$ = 9$\frac{8}{9}$ km

Q 7 - During the weekend Nora spent a total 5$\frac{3}{5}$ hours studying. If she spent 2$\frac{2}{3}$ hours studying on Saturday, how long did she study on Sunday?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Total time spent in studying = 5$\frac{3}{5}$ hours

Time spent on Saturday studying = 2$\frac{2}{3}$ hours

Step 2:

Time spent on Sunday studying = 5$\frac{3}{5}$ - 2$\frac{2}{3}$

= $\frac{28}{5}$ - $\frac{8}{3}$ = $\frac{84}{15}$ - $\frac{40}{15}$

= $\frac{44}{15}$ = 2$\frac{14}{15}$ hours

Q 8 - A person bought 4$\frac{3}{7}$ pounds of potatoes. If he later bought another 7$\frac{2}{5}$ pounds of potatoes, what is the total weight of potatoes he bought?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Weight of potatoes first bought = 4$\frac{3}{7}$ pounds

Weight of potatoes bought later = 7$\frac{2}{5}$ pounds

Step 2:

Total boxes recycled = 4$\frac{3}{7}$ + 7$\frac{2}{5}$

= $\frac{31}{7}$ + $\frac{37}{5}$ = $\frac{155}{35}$ + $\frac{259}{35}$

=$\frac{414}{35}$ = 11$\frac{29}{35}$

Q 9 - At the beach, Mike built a sand castle that was 4$\frac{2}{3}$ feet high. If he added a flag that was 2$\frac{1}{6}$ feet high, what is the total height of his castle?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Height of sand castle = 4$\frac{2}{3}$ feet

Height of flag = 2$\frac{1}{6}$ feet

Step 2:

Total height = 4$\frac{2}{3}$ + 2$\frac{1}{6}$

= $\frac{14}{3}$ + $\frac{13}{6}$ = $\frac{28}{6}$ + $\frac{13}{6}$

= $\frac{41}{6}$ = 6$\frac{5}{6}$ feet

Q 10 - Melanie planned to walk 4$\frac{4}{7}$ miles on Tuesday. If she walked 2$\frac{2}{5}$ miles in the morning, how far would she need to walk in the afternoon?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Total distance walked = 4$\frac{4}{7}$ miles

Distance walked in the morning = 2$\frac{2}{5}$

Step 2:

Distance walked in the afternoon = 4$\frac{4}{7}$ - 2$\frac{2}{5}$

= $\frac{32}{7}$ - $\frac{12}{5}$ = $\frac{160}{35}$ - $\frac{84}{35}$

= $\frac{76}{35}$ = 2$\frac{6}{35}$ miles


word_problem_involving_add_or_subtract_fractions_with_different_denominators.htm

Advertisements