Finding the LCD of Two Fractions Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding the LCD of Two Fractions. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Find the LCD of $\frac{3}{4}$, $\frac{7}{10}$

A - 20

B - 24

C - 40

D - 80

Answer : A

Explanation

Step 1:

LCD of $\frac{3}{4}$, $\frac{7}{10}$ is LCM of 4 and 10

Step 2:

Prime factorization of 4 and 10 is

4 = 2 × 2; 10 = 2 × 5

Step 3:

LCD is the product of most occurrence of the prime factors

LCD = 2 × 2 × 5 = 20

Q 2 - Find the LCD of $\frac{5}{9}$, $\frac{8}{15}$

A - 75

B - 90

C - 27

D - 45

Answer : D

Explanation

Step 1:

LCD of $\frac{5}{9}$, $\frac{8}{15}$ is LCM of 9 and 15

Step 2:

Prime factorization of 9 and 15 is

9 = 3 × 3; 15 = 3 × 5

Step 3:

LCD is the product of most occurrence of the prime factors

LCD = 3 × 3 × 5 = 45

Q 3 - Find the LCD of $\frac{3}{7}$, $\frac{4}{8}$

A - 49

B - 28

C - 56

D - 64

Answer : C

Explanation

Step 1:

LCD of $\frac{3}{7}$, $\frac{4}{8}$ is LCM of 7 and 8

Step 2:

Prime factorization of 7 and 8 is

7 is prime; 8 = 2 × 2 × 2

Step 3:

LCD is the product of most occurrence of the prime factors

LCD = 2 × 2 × 2 × 7 = 56

Q 4 - Find the LCD of $\frac{3}{8}$, $\frac{5}{12}$

A - 12

B - 24

C - 36

D - 48

Answer : B

Explanation

Step 1:

LCD of $\frac{3}{8}$, $\frac{5}{12}$ is LCM of 8 and 12

Step 2:

Prime factorization of 8 and 12 is

8 = 2 × 2 × 2; 12 = 2 × 2 × 3

Step 3:

LCD is the product of most occurrence of the prime factors

LCD = 2 × 2 × 2 × 3 = 24

Q 5 - Find the LCD of $\frac{7}{5}$, $\frac{5}{4}$

A - 10

B - 20

C - 40

D - 80

Answer : B

Explanation

Step 1:

LCD of $\frac{7}{5}$, $\frac{5}{4}$ is LCM of 5 and 4

Step 2:

Prime factorization of 5 and 4 is

5 is prime; 4 = 2 × 2

Step 3:

LCD is the product of most occurrence of the prime factors

LCD = 2 × 2 × 5 = 20

Q 6 - Find the LCD of $\frac{4}{5}$, $\frac{7}{15}$

A - 5

B - 10

C - 15

D - 30

Answer : C

Explanation

Step 1:

LCD of $\frac{4}{5}$, $\frac{7}{15}$ is LCM of 5 and 15

Step 2:

Prime factorization of 5 and 15 is

5 is prime; 15 = 3 × 5

Step 3:

LCD is the product of most occurrence of the prime factors

LCD = 3 × 5 = 15

Q 7 - Find the LCD of $\frac{1}{8}$, $\frac{5}{6}$

A - 24

B - 36

C - 48

D - 64

Answer : A

Explanation

Step 1:

LCD of $\frac{1}{8}$, $\frac{5}{6}$ is LCM of 8 and 6

Step 2:

Prime factorization of 8 and 6 is

8 = 2 × 2 × 2; 15 = 2 × 3

Step 3:

LCD is the product of most occurrence of the prime factors

LCD = 2 × 2 × 2 × 3 = 24

Q 8 - Find the LCD of $\frac{3}{4}$, $\frac{2}{9}$

A - 12

B - 18

C - 24

D - 36

Answer : D

Explanation

Step 1:

LCD of $\frac{3}{4}$, $\frac{2}{9}$ is LCM of 4 and 9

Step 2:

Prime factorization of 4 and 9 is

4 = 2 × 2; 9 = 3 × 3

Step 3:

LCD is the product of most occurrence of the prime factors

LCD = 2 × 2 × 3 × 3 = 36

Q 9 - Find the LCD of $\frac{3}{8}$, $\frac{7}{10}$

A - 10

B - 20

C - 30

D - 40

Answer : D

Explanation

Step 1:

LCD of $\frac{3}{8}$, $\frac{7}{10}$ is LCM of 8 and 10

Step 2:

Prime factorization of 8 and 10 is

8 = 2 × 2 × 2; 10 = 2 × 5

Step 3:

LCD is the product of most occurrence of the prime factors

LCD = 2 × 2 × 2 × 5 = 40

Q 10 - Find the LCD of $\frac{5}{6}$, $\frac{8}{15}$

A - 30

B - 45

C - 60

D - 90

Answer : A

Explanation

Step 1:

LCD of $\frac{5}{6}$, $\frac{8}{15}$ is LCM of 6 and 15

Step 2:

Prime factorization of 6 and 15 is

6 = 2 × 3; 15 = 3 × 5

Step 3:

LCD is the product of most occurrence of the prime factors

LCD = 2 × 3 × 5 = 30


finding_lcd_of_two_fractions.htm

Advertisements
E-Books Store