Writing and evaluating a function that models a real-world situation: Basic Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Writing and evaluating a function that models a real-world situation: Basic. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Lena has walked 22 kilometers, further she plans to walk 3 kilometer during each trip to work. Let T be the total distance walked and t be the number of trips she makes. Write an equation an equation in T and t and use it to find T after 6 trips to work.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Equation in T and t, T = 22 + 3t; t = 6 trips

Step 2:

T = 22 + 3t = 22 + 3(6) = 22 + 18 = 40 km

So, total distance walked, T = 40 km

Q 2 - Richard has already taken 21 tests, and he has 3 tests during each week of this semester. Let T be the total number of tests taken and w be the number of weeks. Write an equation relating T and w and use it to find the number of weeks Richard has to attend this semester before he will have taken a total of 36 tests.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Equation in T and w, T = 21 + 3w =36; w =?

Step 2:

T = 21 + 3w = 36; 3w = 36 − 21 = 15; w = $\frac{15}{3}$ = 5 weeks.

So, weeks to attend, w = 5

Q 3 - Sasha already has 8 bracelets, and new bracelets are priced $3 each. Let B be the total number of bracelets and b be the number of new bracelets. Write an equation in B and b. With $42 to spend on new bracelets, find how many total bracelets can Sasha own.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Equation in B and b, B = 8 + b; 1 bracelet = $3

Amount = $42

Step 2:

Number of new bracelets, b = $\frac{$42}{$3}$ = 14

B = 8 + b; B = 8 + 14 = 22.

So, Total number of bracelets, B = 22

Q 4 - Charles has made 12 liters of jam and will make an additional 2 liter of jam every day. If J is the number of liters of jam made and d is the number of days, find an equation relating J and d. Find J if Charles worked for 5 days.

Answer : D

Explanation

Step 1:

Equation in J and d, J = 12 + 2d; d = 5

Step 2:

Number of liters of jam, J = 12 + 2d = 12 + 2(5) = 12 + 10 = 22 liters

So, Number of liters of jam, J = 22 liters.

Q 5 - Bill has 10 stamps and buys 2 stamp during each day of vacation. Let S be the total number of stamps Bill has and d be the days of vacation. Write an equation in S and d and use it to find the number of days Bill has to spend on vacation before he has 16 stamps.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Equation in S and d, S = 10 + 2d; S = 16

Step 2:

S = 10 + 2d = 16; 2d = 16 −10 = 6;

d = 6/2 = 3

So, Number of days of vacation, d = 3.

Q 6 - Jim has savings of $80 and he earns $5 for each hour of lawn mowing. If A is the amount with Jim and h is the number of hours he works, write an equation in A and h. Find how much amount he has after 5 hours of mowing lawn.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Equation in A and h, A = 80 + 5h; h = 5

Step 2:

A = 80 + 5h = 80 + 5(5) = 80 + 25 = $105;

So, total amount with Jim = A = $105

Q 7 - Tom's party costs $125 plus $8 for every guest he invites. Let A be the total cost of the party and g be the number of guests. Write an equation in A and g and find number of guests attending if Tom spent a total of $221 on the party.

Answer : D

Explanation

Step 1:

Equation in A and g, A = $125 + 8g; A = $221

Step 2:

A = 125 + 8g = 221; 8g = 221 − 125 = $96;

g = 96/8 = 12

So, no. of guests = g = 12

Q 8 - Linda has already written 32 pages and she writes 5 pages per hour. Let P be the total pages written and h the number of hours she writes. Write an equation in P and h and use it to find total pages Linda has written in all after 6 hours.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Equation in P and h, A = 32 + 5h; h = 6

Step 2:

P = 32 + 5h = 32 + 5(6) = 32 + 30 = 62;

So, no. of pages written = P = 62

Q 9 - Joan is putting $280 in a savings account and adding $40 each week. Let S represent the total amount saved and let w represent the number of weeks Joan has been adding money. Write an equation relating S and w and use it to find the total amount after 12 weeks.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Equation in S and w, S = 280 + 40w; w = 12

Step 2:

S = 280 + 40w = 280 + 40(12) = 280 + 480 = $760;

So, Total amount = S = $760

Q 10 - Mountain Car Rentals charge a base price of $90 and a $12 per hour for renting cars. Let T represent the total bill amount and h be number of hours the car is rented. Write an equation relating T and h and use it to find the total amount after 6 hours

Answer : A

Explanation

Step 1:

Equation in T and h, T = 90 + 12h; h = 6

Step 2:

T = 90 + 12h = 90 + 12(6) = 90 + 72 = $162;

So, Total bill amount = T = $162

writing_and_evaluating_function_that_models_real_world_situation_basic.htm
Advertisements