Finding the next terms of an arithmetic sequence with whole numbers


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding the next terms of an arithmetic sequence with whole numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - The first three terms of an arithmetic sequence are 34, 23, and 12. Find the next two terms of this sequence.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given the arithmetic sequence 34, 23 and 12.

The common difference is 23 −34 = 12 −23 = −11

Step 2:

The next two terms in the sequence are 12 −11 and 1 −11 or 1 and −10

So the answer is 1 and −10

Q 2 - The first three terms of an arithmetic sequence are 8, 20, and 32. Find the next two terms of this sequence.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given the arithmetic sequence 8, 20 and 32.

The common difference is 20 −8 = 32 −20 = 12

Step 2:

The next two terms in the sequence are 32 + 12 and 44 + 12 or 44 and 56

So the answer is 44 and 56

Q 3 - The first three terms of an arithmetic sequence are 21, 25, and 29. Find the next two terms of this sequence.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given the arithmetic sequence 21, 25 and 29.

The common difference is 25 −21 = 29 −25 = 4

Step 2:

The next two terms in the sequence are 29 + 4 and 33 + 4 or 33 and 37

So the answer is 33 and 37

Q 4 - The first three terms of an arithmetic sequence are 27, 40, and 53. Find the next two terms of this sequence.

Answer : D

Explanation

Step 1:

Given the arithmetic sequence 27, 40 and 53.

The common difference is 40 −27 = 53 − 40 = 13

Step 2:

The next two terms in the sequence are 53 + 13 and 66 + 13 or 66 and 79

So the answer is 66 and 79

Q 5 - The first three terms of an arithmetic sequence are 13, 18, and 23. Find the next two terms of this sequence.

Answer : B

Explanation

Step 1:

Given the arithmetic sequence 13, 18 and 23.

The common difference is 18 −13 = 23 −18 = 5

Step 2:

The next two terms in the sequence are 23 + 5 and 28 + 5 or 28 and 33

So the answer is 28 and 33

Q 6 - The first three terms of an arithmetic sequence are −20, −10, and 0. Find the next two terms of this sequence.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given the arithmetic sequence −20, −10 and 0.

The common difference is −10 – (−20) = 0 –(−10) = 10

Step 2:

The next two terms in the sequence are 0 + 10 and 10 + 10 or 10 and 20

So the answer is 10 and 20

Q 7 - The first three terms of an arithmetic sequence are −11, −6, and −1. Find the next two terms of this sequence.

Answer : D

Explanation

Step 1:

Given the arithmetic sequence −11, −6 and −1.

The common difference is −6 –(−11) = −1 –(−6) = 5

Step 2:

The next two terms in the sequence are −1+ 5 and 4 + 5 or 4 and 9

So the answer is 4 and 9

Q 8 - The first three terms of an arithmetic sequence are 38, 32, and 26. Find the next two terms of this sequence.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given the arithmetic sequence 38, 32 and 26.

The common difference is 32 − 38 = 26 −32 = −6

Step 2:

The next two terms in the sequence are 26 − 6 and 20 − 6 or 20 and 14

So the answer is 20 and 14

Q 9 - The first three terms of an arithmetic sequence are 11, 4, and −3. Find the next two terms of this sequence.

Answer : A

Explanation

Step 1:

Given the arithmetic sequence 11, 4 and −3.

The common difference is 4 −11 = −3 − 4 = −7

Step 2:

The next two terms in the sequence are −3 −7 and −10 −7 or −10 and −17

So the answer is −10 and −17

Q 10 - The first three terms of an arithmetic sequence are 47, 39, and 31. Find the next two terms of this sequence.

Answer : C

Explanation

Step 1:

Given the arithmetic sequence 47, 39 and 31.

The common difference is 39 −47 = 31 −39 = −8

Step 2:

The next two terms in the sequence are 31 − 8 and 23 − 8 or 23 and 15

So the answer is 23 and 15

finding_next_terms_of_an_arithmetic_sequence_with_whole_numbers.htm
Advertisements