Finding the next terms of a geometric sequence with whole numbers Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Finding the next terms of a geometric sequence with whole numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - The first three terms of a geometric sequence are 162, 54, and 18. Find the next two terms of this sequence.

Answer : D

Explanation

Step 1:

The geometric sequence given is 162, 54, 18…

The common ratio is $\frac{54}{162} = \frac{18}{54} = \frac{1}{3}$

Step 2:

The next two terms of the sequence are −

$\frac{18}{3} = 6;\:\frac{6}{3} = 2$.

So the terms are 6 and 2

Q 2 - The first three terms of a geometric sequence are 6, -24, and 96. Find the next two terms of this sequence.

Answer : C

Explanation

Step 1:

The geometric sequence given is 6, −24, 96…

The common ratio is $\frac{−24}{6} = \frac{96}{−24} = −4$

Step 2:

The next two terms of the sequence are −

96(−4) = −384; −384(−4) = 1536.

So the terms are −384 and 1536

Q 3 - The first three terms of a geometric sequence are 8, 40, and 200. Find the next two terms of this sequence.

Answer : B

Explanation

Step 1:

The geometric sequence given is 8, 40, 200…

The common ratio is $\frac{40}{8} = \frac{200}{40} = 5$

Step 2:

The next two terms of the sequence are −

200 × 5 = 1000; 1000 × 5 = 5000.

So the terms are 1000 and 5000.

Q 4 - The first three terms of a geometric sequence are 8, -4, and 2. Find the next two terms of this sequence.

Answer : A

Explanation

Step 1:

The geometric sequence given is 8, −4, 2…

The common ratio is $\frac{−4}{8} = \frac{2}{−4} = \frac{−1}{2}$

Step 2:

The next two terms of the sequence are −

$2 \times \frac{−1}{2} = −1;\: −1 \times \frac{−1}{2} = \frac{1}{2}$.

So the terms are −1 and $\frac{1}{2}$

Q 5 - The first three terms of a geometric sequence are 3, 27, and 243. Find the next two terms of this sequence.

Answer : B

Explanation

Step 1:

The geometric sequence given is 3, 27, 243…

The common ratio is $\frac{27}{3} = \frac{243}{27} = 9$

Step 2:

The next two terms of the sequence are −

243 × 9 = 2187; 2187 × 9 = 19683.

So the terms are 2187 and 19683

Q 6 - The first three terms of a geometric sequence are 3, 24, and 192. Find the next two terms of this sequence.

Answer : A

Explanation

Step 1:

The geometric sequence given is 3, 24, 192…

The common ratio is $\frac{24}{3} = \frac{192}{24} = 8$

Step 2:

The next two terms of the sequence are −

192 × 8 = 1536; 1536 × 8 = 12288.

So the terms are 1536 and 12288

Q 7 - The first three terms of a geometric sequence are 4, 16, and 64. Find the next two terms of this sequence.

Answer : C

Explanation

Step 1:

The geometric sequence given is 4, 16, 64…

The common ratio is $\frac{16}{4} = \frac{64}{16} = 4$

Step 2:

The next two terms of the sequence are −

64 × 4 = 256; 256 × 4 = 1024.

So the terms are 256 and 1024

Q 8 - The first three terms of a geometric sequence are 2, -10, and 50. Find the next two terms of this sequence.

Answer : D

Explanation

Step 1:

The geometric sequence given is 2, −10, 50…

The common ratio is $\frac{−10}{2} = \frac{50}{−10} = −5$

Step 2:

The next two terms of the sequence are −

50(−5) = −250; −250 × −5 = 1250.

So the terms are −250 and 1250

Q 9 - The first three terms of a geometric sequence are −6, 18, and −54. Find the next two terms of this sequence.

Answer : A

Explanation

Step 1:

The geometric sequence given is −6, 18, −54…

The common ratio is $\frac{18}{−6} = \frac{−54}{18} = −3$

Step 2:

The next two terms of the sequence are −

−54(−3) = 162; 162 (−3) = 486.

So the terms are 162 and −486

Q 10 - The first three terms of a geometric sequence are 8, -32, and 128. Find the next two terms of this sequence.

Answer : C

Explanation

Step 1:

The geometric sequence given is 8, −32, 128…

The common ratio is $\frac{−32}{8} = \frac{128}{−32} = −4$

Step 2:

The next two terms of the sequence are −

128(−4) = −512; −512(−4) = 2048.

So the terms are −512 and 2048

finding_next_terms_of_geometric_sequence_with_whole_numbers.htm
Advertisements