Writing Ratios for Real World Situations Online Quiz


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Writing Ratios for Real World Situations. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - In a football game, Bernie had 18 shots on net and scored 8 goals. What is the ratio of goals to shots?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Number of goals scored = 8

Number of shots taken = 18

Step 2:

Ratio of goals to shots = 8:18 = 4:9

Q 2 - A soccer team played 22 games and won 16. What is the ratio of the number of wins to the number of games played?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of games won = 16

Number of games played = 22

Step 2:

Ratio of games won to games played = 16:22 = 8:11

Q 3 - A yoga class has 18 women and 12 men participants. What is the ratio of men to women?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Number of men = 12

Number of women = 18

Step 2:

Ratio of men to women = 12:18 = 2:3

Q 4 - On a high school chess team there are 3 girls and 10 boys. What is the ratio of girls to boys on the chess team?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Number of girls = 3

Number of boys = 10

Step 2:

Ratio of girls to boys = 3:10

Q 5 - A travel company has 44 buses and 32 drivers. What is the ratio of buses to drivers?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Number of buses = 44

Number of drivers = 32

Step 2:

Ratio of buses to drivers = 44:32 = 11:8

Q 6 - A suburb of a city has a total population of 6,000 with 5 parks. What is ratio of parks to people?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of parks = 5

Number of people = 6000

Step 2:

Ratio of parks to people = 5:6000 = 1:1200

Q 7 - While cooking rice, it is required to use 3 cups rice to 5 cups of water. What is the ratio of rice to water?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Number of cups of rice = 3

Number of cups of water = 5

Step 2:

Ratio of cups of rice to cups of water = 3:5

Q 8 - Suzanne has 12 toys. She has 9 dolls and the rest are stuffed animals. What is the ratio of stuffed animals to dolls?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Number of toys = 12

Number of dolls = 9

Step 2:

Number of stuffed animals = 12−9 = 3

Ratio of stuffed animals to dolls = 3:9 = 1:3

Q 9 - Garden pesticide should be mixed with 3-part pesticide to 8 parts water. What is the ratio of pesticide to water?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Number of parts of pesticide = 3

Number of parts of water = 8

Step 2:

Ratio of pesticide to water = 3:8

Q 10 - A playground is 185 meters long and 140 meters wide. What is the ratio of its length to its width?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Length of playground = 185 meters

Width of playground = 140 meters

Step 2:

Ratio of length to width = 185:140 = 37:28

writing_ratios_for_real_world_situations.htm
Advertisements