Computing Unit Prices to Find the Better Buy Online Quiz


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Computing Unit Prices to Find the Better Buy. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - A fast food joint sells 5 boxes of chicken nuggets for $37.40. Another fast food joint sells 4 boxes of chicken fingers for $28.48. Which food has a cheaper unit price?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Unit price of chicken nuggets = $$\frac{37.40}{5}$ = $$7.48$

Unit price of chicken fingers = $$\frac{28.48}{4}$ = $$7.12$

Step 2:

As $$7.12$ < $$7.48$, chicken fingers have the cheaper unit price.

Q 2 - In January, a store sold 3 scarves for $14.70. In March, it sold 5 scarves for $23.90. In which month did a scarf cost the least?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Unit price of scarves in January = $$\frac{14.70}{3}$ = $$4.90$

Unit price of scarves in March = $$\frac{23.90}{5}$ = $$4.78$

Step 2:

As $$4.78$ < $$4.90$, scarves have cheaper unit price in March.

Q 3 - At a farming supply store 6 pounds of ‘A’ seeds cost $161.40 and 5 pounds of ‘B’ seeds cost $129.75 Which seeds have a lower unit price?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Unit price of ‘A’ seeds = $$\frac{161.40}{6}$ = $$26.90$

Unit price of ‘B’ seeds = $$\frac{129.75}{5}$ = $$25.95$

Step 2:

As $$25.95$ < $$26.90$, ‘B’ seeds have cheaper unit price.

Q 4 - At a book exhibition, vendor 1 was selling a 4 books set for $39.20. Vendor 2 was selling a 6 books set for $52.98. Which vendor was selling at a higher unit price?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Unit price of vendor 1 books = $$\frac{39.20}{4}$ = $$9.80$

Unit price of vendor 2 books = $$\frac{52.98}{6}$ = $$8.83$

Step 2:

As $$9.80$ > $$8.83$, unit price of vendor 1 books is higher.

Q 5 - At a store Brand P potato chips were $19.50 for 5 bags. Brand Q potato chips were $13.05 for 3 bags. Which brand has the cheaper price?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Unit price of brand P chips = $$\frac{19.50}{5}$ = $$3.90$

Unit price of brand Q chips = $$\frac{13.05}{3}$ = $$4.35$

Step 2:

Since $$3.90$ < $$4.35$, brand P chips have a cheaper unit price.

Q 6 - A store had 7 white chairs for $142.94 or 5 black chairs for $101.90. Which color chair has a lower unit price?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Unit price of white chairs = $$\frac{142.94}{7}$ = $$20.42$

Unit price of black chairs = $$\frac{101.90}{5}$ = $$20.38$

Step 2:

As $$20.38$ < $$20.42$, black chairs have a lower unit price.

Q 7 - At a store pork sold at $7.34 for 2 pounds and chicken sold at $6.75 for 5 pounds, which has a higher unit price?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Unit price of pork = $$\frac{7.34}{2}$ = $$3.67$ per pound

Unit price of chicken = $$\frac{6.75}{5}$ = $$1.35$ per pound.

Step 2:

As $$3.67$ > $$1.35$, unit price of pork is higher.

Q 8 - An ice company charged $5.67 for 7 bags of ice. If a convenience store sold 6 bags of ice for $5.46, which is a better buy?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Unit price charged by ice company = $$\frac{5.67}{7}$ = $$0.81$.

Unit price charged by store = $$\frac{5.46}{6}$ = $$0.91$

Step 2:

Since $$0.81$ < $$0.91$, ice company purchase is the better buy.

Q 9 - A shoe store was having a sale where 2 pairs of Brand A shoes cost $21.90 and 3 pairs of Brand B shoes cost $33.45. Which brand is the better buy?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Unit price of brand A shoes = $$\frac{21.90}{2}$ = $$10.95$

Unit price of brand B shoes = $$\frac{33.45}{3}$ = $$11.15$

Step 2:

Since $$10.95$ < $$11.15$, brand A shoes are a better buy.

Q 10 - At a candy store, 3 large lollipops sell for $7.68 and 2 small packets of bubblegum cost $4.86. Which is a better buy?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Unit price of large lollipops = $$\frac{7.68}{3}$ = $$2.56$

Unit price of bubblegum = $$\frac{4.86}{2}$ = $$2.43$

Step 2:

Since $$2.43$ < $$2.56$, pack of bubble gum is a better buy.

computing_unit_prices_to_find_better_buy.htm
Advertisements