OBIEE Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to OBIEE. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Which of the following component types are responsible to run OBIEE system as compared to components used for creating interactive dashboards?

A - Client Components

B - Server Components

C - Business Layer components

D - All of the above

Answer : B

Explanation

Server components are responsible to run OBIEE system and client components interact with user to create reports and dashboards.

Q 2 - In OBIEE architecture, which of the following component is used to star and stop all components of BI system and is managed and controlled by Fusion Middleware Controller?

A - Web Logic Server

B - Node Manager

C - Oracle Process Manager and Notification Server

D - None of these

Answer : C

Explanation

Oracle Process Manager and Notification Server (OPMN)

OPMN is used to star and stop all components of BI system. It is managed and controlled by Fusion Middleware Controller.

Q 3 - It is recommended to use Physical join in physical layer and complex join in BMM layer as much as possible to keep Repository design simple. Only when there is an actual need for a different join, then use Physical join in BMM layer?

A - True

B - False

Answer : A

Q 4 - While Creating Business Model and Mapping Layer of a Repository, arrange the following in correct order in normal scenario −

1.Create a Business Model

2.Creating Measures (Aggregations)

3.Examine Logical Joins

4.Rename Logical Table Objects Using the Rename Wizard and Deleting Unnecessary Logical Objects.

5.Rename Logical Table Objects Manually

A - 1,2,3,4,5

B - 1,3,4,5,2

C - 1,3,5,4,2

D - 1,4,5,3,2

Answer : C

Explanation

To build the Business Model and Mapping layer of a repository, below are the steps −

  • Create a Business Model
  • Examine Logical Joins
  • Examine Logical Columns
  • Examine Logical Table Sources
  • Rename Logical Table Objects Manually
  • Rename Logical Table Objects Using the Rename Wizard and Deleting Unnecessary Logical Objects
  • Creating Measures (Aggregations)

Q 6 - Which of the following can be used for performance optimization when table size is too large?

A - Logical Joins

B - Sub Query

C - Derived Table

D - Complex Joins

Answer : C

Explanation

You can also define a table as driving table from drop down list in Joining Manager, this is used for performance optimization when table size is too large.

Q 7 - To improve query performance, BI server cache option should be?

A - Enabled

B - Disabled

C - Doesn’t Matter

Answer : B

Explanation

To improve query performance, we disable BI server cache option

Q 8 - In the current version of OBIEE (11g), java component used is:

A - oc4j

B - Fusion Middleware

C - Weblogic server

D - None of these

Answer : C

Q 9 - Which of the following are used for query performance optimization while running the reports and eliminates the time taken by query to run the calculations and delivers the results at fast speed?

A - Level Based Measure

B - Dimension Hierarchies

C - Aggregates

D - Variables

Answer : C

Explanation

Aggregations are used to implement query performance optimization while running the reports. This eliminates the time taken by query to run the calculations and delivers the results at fast speed. Aggregate tables has less number of rows as compared to a normal table.

Q 10 - Which of the following is most recommended way of assigning permissions and privileges?

A - Application Roles

B - Individual Users

C - Catalog Groups

D - All of the above

Answer : A

Explanation

To application roles − Most recommended way of assigning permissions and privileges.

To individual users − This is difficult to manage where you can assign permissions and privileges to specific users.

To Catalog groups − It was used in previous releases for backward compatibility maintenance.

obiee_questions_answers.htm
Advertisements