Writing a mixed number as an improper fraction Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Writing a mixed number as an improper fraction. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Write the following mixed number as an improper fraction.

$\mathbf {5\frac{1}{4}}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

Using the algorithm, we multiply 5 by 4 and add 1 to get 5 × 4 + 1 = 20 + 1 = 21.

Step 2:

We put 21 as numerator and 4 as the denominator of the improper fraction.

Step 3:

So finally, we get $5\frac{1}{4} = \frac{21}{4}$

Q 2 - Write the following mixed number as an improper fraction.

$\mathbf {7\frac{1}{3}}$

Answer : D

Explanation

Step 1:

Using the algorithm, we multiply 7 by 3 and add 1 to get 7 × 3 + 1 = 21 + 1 = 22.

Step 2:

We put 22 as numerator and 3 as the denominator of the improper fraction.

Step 3:

So finally, we get $7\frac{1}{3} = \frac{22}{3}$

Q 3 - Write the following mixed number as an improper fraction.

$\mathbf {4\frac{1}{6}}$

Answer : B

Explanation

Step 1:

Using the algorithm, we multiply 4 by 6 and add 1 to get 4 × 6 + 1 = 24 + 1 = 25.

Step 2:

We put 25 as numerator and 6 as the denominator of the improper fraction.

Step 3:

So finally, we get $4\frac{1}{6} = \frac{25}{6}$

Q 4 - Write the following mixed number as an improper fraction.

$\mathbf {6\frac{2}{5}}$

Answer : C

Explanation

Step 1:

Using the algorithm, we multiply 6 by 5 and add 2 to get 6 × 5 + 2 = 30 + 2 = 32.

Step 2:

We put 32 as numerator and 5 as the denominator of the improper fraction.

Step 3:

So finally, we get $6\frac{2}{5} = \frac{32}{5}$

Q 5 - Write the following mixed number as an improper fraction.

$\mathbf {7\frac{3}{4}}$

Answer : B

Explanation

Step 1:

Using the algorithm, we multiply 7 by 4 and add 3 to get 7 × 4 + 3 = 28 + 3 = 31.

Step 2:

We put 31 as numerator and 4 as the denominator of the improper fraction.

Step 3:

So finally, we get $7\frac{3}{4} = \frac{31}{4}$

Q 6 - Write the following mixed number as an improper fraction.

$\mathbf {8\frac{2}{3}}$

Answer : C

Explanation

Step 1:

Using the algorithm, we multiply 8 by 3 and add 2 to get 8 × 3 + 2 = 24 + 2 = 26.

Step 2:

We put 26 as numerator and 3 as the denominator of the improper fraction.

Step 3:

So finally, we get $8\frac{2}{3} = \frac{26}{3}$

Q 7 - Write the following mixed number as an improper fraction.

$\mathbf {5\frac{2}{7}}$

Answer : D

Explanation

Step 1:

Using the algorithm, we multiply 5 by 7 and add 2 to get 5 × 7 + 2 = 35 + 2 = 37.

Step 2:

We put 37 as numerator and 7 as the denominator of the improper fraction.

Step 3:

So finally, we get $5\frac{2}{7} = \frac{37}{7}$

Q 8 - Write the following mixed number as an improper fraction.

$\mathbf {4\frac{4}{9}}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

Using the algorithm, we multiply 4 by 9 and add 4 to get 4 × 9 + 4 = 36 + 4 = 40.

Step 2:

We put 40 as numerator and 9 as the denominator of the improper fraction.

Step 3:

So finally, we get $4\frac{4}{9} = \frac{40}{9}$

Q 9 - Write the following mixed number as an improper fraction.

$\mathbf {6\frac{3}{7}}$

Answer : D

Explanation

Step 1:

Using the algorithm, we multiply 6 by 7 and add 3 to get 6 × 7 + 3 = 42 + 3 = 45.

Step 2:

We put 45 as numerator and 7 as the denominator of the improper fraction.

Step 3:

So finally, we get $6\frac{3}{7} = \frac{45}{7}$

Q 10 - Write the following mixed number as an improper fraction.

$\mathbf {9\frac{5}{9}}$

Answer : B

Explanation

Step 1:

Using the algorithm, we multiply 9 by 9 and add 5 to get 9 × 9 + 4 = 81 + 5 = 86.

Step 2:

We put 86 as numerator and 9 as the denominator of the improper fraction.

Step 3:

So finally, we get $9\frac{5}{9} = \frac{86}{9}$


writing_mixed_number_as_an_improper_fraction.htm

Advertisements