Word problem involving multiplication or division with mixed numbers Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Word problem involving multiplication or division with mixed numbers. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Brenda bought some packages of gum at a store and ate threeeighths of a package each week. How many packages would she have eaten after $\mathbf {7\frac{1}{2}}$ weeks?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Packages used in a week = $\frac{3}{8}$

Number of weeks = $7\frac{1}{2}$ = $\frac{15}{2}$

Step 2:

Number of packages of gum used in $7\frac{1}{2}$ weeks = $7\frac{1}{2} \times \frac{3}{8}$

= $\frac{15}{2} \times \frac{3}{8}$ = $\frac{45}{16}$ = $2\frac{13}{16}$

Q 2 - A food joint used $\mathbf {4\frac{1}{6}}$ pounds of potatoes during a lunch hour. If they used two-ninth as much meat, how many pounds of meat did they use?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Amount of potatoes used = $4\frac{1}{6}$ = $\frac{25}{6}$ pounds

Step 2:

Amount of meat used = $\frac{2}{9}$ of $4\frac{1}{6}$ pounds

= $\frac{2}{9} \times 4\frac{1}{6}$ pounds

= $\frac{2}{9} \times \frac{25}{6}$ = $\frac{25}{27}$ pounds

Q 3 - Ronnie stacked $\mathbf {4\frac{1}{3}}$ pieces of wood on top of one another. If each piece was two-thirds of a foot tall, how tall was his pile?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Number of pieces of wood stacked = $4\frac{1}{3}$ = $\frac{13}{3}$

Length of each wood piece = $\frac{2}{3}$ feet

Step 2:

Length of pieces of wood stacked = $4\frac{1}{3} \times \frac{2}{3}$

= $\frac{13}{3} \times \frac{2}{3}$ = $\frac{26}{9}$ = $2\frac{8}{9}$ feet

Q 4 - Every day an office uses $\mathbf {2\frac{1}{4}}$ of a box of paper. How many boxes would they have used after 7 days?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Number of boxes of paper used per day = $2\frac{1}{4}$ = $\frac{9}{4}$

Number of days = 7

Step 2:

Number of boxes used in 7 days = $7 \times 2\frac{1}{4}$

= $\frac{7}{1} \times \frac{9}{4}$ = $\frac{63}{4}$ = $15\frac{3}{4}$

Q 5 - A worker can clean $\mathbf {2\frac{1}{3}}$ windows in an hour. How many windows can he clean in three-eighths of an hour?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of windows cleaned in 1 hour = $2\frac{1}{3}$ = $\frac{7}{3}$

Number of hours = $\frac{3}{8}$

Step 2:

Number of windows cleaned in $\frac{3}{8}$ hour = $\frac{3}{8} \times 2\frac{1}{3}$

= $\frac{3}{8} \times \frac{7}{3}$ = $\frac{7}{8}$ window

Q 6 - A bag of walnuts was $\mathbf {5\frac{1}{2}}$ pounds. How many one-sixth of a pound servings are there in each bag?

Answer : D

Explanation

Step 1:

Weight of a bag of walnuts = $5\frac{1}{2}$ = $\frac{11}{2}$ pounds

Weight of one serving = $\frac{1}{6}$ pound

Step 2:

Number of servings per bag = $5\frac{1}{2} \div \frac{1}{6}$

= $\frac{11}{2} \div \frac{1}{6}$ = $\frac{11}{2} \times \frac{6}{1}$ = $33$

Q 7 - A cook used $\mathbf {1\frac{1}{3}}$ of a bag of potatoes for a meal. If 6 people ate the meal, how much did each person eat?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Number of bags of potatoes used = $1\frac{1}{3}$ = $\frac{4}{3}$

Number of persons who ate = $6$

Step 2:

Amount of potatoes eaten by each person = $1\frac{1}{3} \div 6$

= $\frac{4}{3} \div \frac{6}{1}$= $\frac{4}{3} \times \frac{1}{6}$ = $\frac{2}{9}$ bag

Q 8 - A store had $\mathbf {4\frac{2}{3}}$ cartons of candles. How many days would it take to sell the candles if each day they sold three-eighths of a carton of candles?

Answer : B

Explanation

Step 1:

Number of cartons of candles = $4\frac{2}{3}$ = $\frac{14}{3}$

Number of cartons sold per day = $\frac{3}{8}$

Step 2:

Number of days it would take to sell all candles = $4\frac{2}{3} \div \frac{3}{8}$

= $\frac{14}{3} \div \frac{3}{8}$ = $\frac{14}{3} \times \frac{8}{3}$ = $1\frac{12}{9}$

= $12\frac{4}{9}$ days

Q 9 - Jamie used $\mathbf {4\frac{1}{3}}$ cups of sugar to make lemonade. If he were to pour the lemonade into 6 glasses how much sugar would be there in each glass?

Answer : C

Explanation

Step 1:

Number of cups of sugar used = $4\frac{1}{3}$ = $133$ cups

Number of glasses = $6$

Step 2:

Number of cups of sugar used per glass = $4\frac{1}{3} \div 6$

= $\frac{13}{3} \div \frac{6}{1}$ = $\frac{13}{3} \times \frac{1}{6}$

= $\frac{13}{18}$ cup

Q 10 - At the end of the day, a food joint had $\mathbf {3\frac{2}{3}}$ pounds of leftover food. If 4 employees wanted to split it, how much would each employee get?

Answer : A

Explanation

Step 1:

Amount of leftover food = $3\frac{2}{3}$ = $\frac{11}{3}$ pounds

Number of employees = $4$

Step 2:

Amount of food per employee = $3\frac{2}{3} \div 4$

= $\frac{11}{3} \div \frac{4}{1}$ = $\frac{11}{3} \times \frac{1}{4}$

= $\frac{11}{12}$ pound


word_problem_involving_multiplication_or_division_with_mixed_numbers.htm

Advertisements
E-Books Store