Writing an improper fraction as a mixed number Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Writing an improper fraction as a mixed number. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Write the following improper fraction as a mixed number.

$\mathbf {\frac{13}{4}}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

Treating the improper fraction as a division operation, we divide 13 by 4

Step 2:

We get 3 as a quotient and 1 as a remainder which as proper fraction is $\frac{1}{4}$.

Step 3:

So, $\frac{13}{4}$ is written as a mixed number $3\frac{1}{4}$

$\frac{13}{4} = 3\frac{1}{4}$

Q 2 - Write the following improper fraction as a mixed number.

$\mathbf {\frac{17}{3}}$

Answer : B

Explanation

Step 1:

Treating the improper fraction as a division operation, we divide 17 by 3

Step 2:

We get 5 as a quotient and 2 as a remainder which as proper fraction is $\frac{2}{3}$.

Step 3:

So, $\frac{17}{3}$ is written as a mixed number $5\frac{2}{3}$

$\frac{17}{3} = 5\frac{2}{3}$

Q 3 - Write the following improper fraction as a mixed number.

$\mathbf {\frac{19}{6}}$

Answer : D

Explanation

Step 1:

Treating the improper fraction as a division operation, we divide 19 by 6

Step 2:

We get 3 as a quotient and 1 as a remainder which as proper fraction is $\frac{1}{6}$.

Step 3:

So, $\frac{19}{6}$ is written as a mixed number $3\frac{1}{6}$

$\frac{19}{6} = 3\frac{1}{6}$

Q 4 - Write the following improper fraction as a mixed number.

$\mathbf {\frac{22}{5}}$

Answer : C

Explanation

Step 1:

Treating the improper fraction as a division operation, we divide 22 by 5

Step 2:

We get 4 as a quotient and 2 as a remainder which as proper fraction is $\frac{2}{5}$.

Step 3:

So, $\frac{22}{5}$ is written as a mixed number $4\frac{2}{5}$

$\frac{22}{5} = 4\frac{2}{5}$

Q 5 - Write the following improper fraction as a mixed number.

$\mathbf {\frac{23}{7}}$

Answer : B

Explanation

Step 1:

Treating the improper fraction as a division operation, we divide 23 by 7

Step 2:

We get 3 as a quotient and 2 as a remainder which as proper fraction is $\frac{2}{7}$.

Step 3:

So, $\frac{23}{7}$ is written as a mixed number $3\frac{2}{7}$

$\frac{23}{7} = 3\frac{2}{7}$

Q 6 - Write the following improper fraction as a mixed number.

$\mathbf {\frac{29}{8}}$

Answer : C

Explanation

Step 1:

Treating the improper fraction as a division operation, we divide 29 by 8

Step 2:

We get 3 as a quotient and 5 as a remainder which as proper fraction is $\frac{5}{8}$.

Step 3:

So, $\frac{29}{8}$ is written as a mixed number $3\frac{5}{8}$

$\frac{29}{8} = 3\frac{5}{8}$

Q 7 - Write the following improper fraction as a mixed number.

$\mathbf {\frac{31}{9}}$

Answer : A

Explanation

Step 1:

Treating the improper fraction as a division operation, we divide 31 by 9

Step 2:

We get 3 as a quotient and 4 as a remainder which as proper fraction is $\frac{4}{9}$.

Step 3:

So, $\frac{31}{9}$ is written as a mixed number $3\frac{4}{9}$

$\frac{31}{9} = 3\frac{4}{9}$

Q 8 - Write the following improper fraction as a mixed number.

$\mathbf {\frac{43}{10}}$

Answer : D

Explanation

Step 1:

Treating the improper fraction as a division operation, we divide 43 by 10

Step 2:

We get 4 as a quotient and 3 as a remainder which as proper fraction is $\frac{3}{10}$.

Step 3:

So, $\frac{43}{10}$ is written as a mixed number $4\frac{3}{10}$

$\frac{43}{10} = 4\frac{3}{10}$

Q 9 - Write the following improper fraction as a mixed number.

$\mathbf {\frac{51}{11}}$

Answer : B

Explanation

Step 1:

Treating the improper fraction as a division operation, we divide 51 by 11

Step 2:

We get 4 as a quotient and 7 as a remainder which as proper fraction is $\frac{7}{11}$.

Step 3:

So, $\frac{51}{11}$ is written as a mixed number $4\frac{7}{11}$

$\frac{51}{11} = 4\frac{7}{11}$

Q 10 - Write the following improper fraction as a mixed number.

$\mathbf {\frac{65}{12}}$

Answer : C

Explanation

Step 1:

Treating the improper fraction as a division operation, we divide 65 by 12

Step 2:

We get 5 as a quotient and 5 as a remainder which as proper fraction is $\frac{5}{12}$.

Step 3:

So, $\frac{65}{12}$ is written as a mixed number $5\frac{5}{12}$

$\frac{65}{12} = 5\frac{5}{12}$


writing_an_improper_fraction_as_mixed_number.htm

Advertisements
E-Books Store