Indian Polity Online Quiz


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Indian Polity. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The Indian National Congress made demand for the first time for a Constituent Assembly in …

A - 1934

B - 1938

C - 1946

D - 1949

Answer : A

Explanation

In 1934, first time, the Indian National Congress made demand for a Constituent Assembly.

Answer : B

Explanation

The FRs also protects the citizens of other countries; however, all FRs are not available for the foreigners.

Q 3 - Which one of the following Articles of the Constitution prohibits human trafficking and forced labor?

A - Article 21

B - Article 22

C - Article 23

D - Article 24

Answer : C

Explanation

N/A

Q 4 - Which among the following groups of Articles covers the Directive Principles of State Policy:

A - Article 14 to Article 32

B - Article 36 to Article 51

C - Article 45 to Article 55

D - Article 12 to Article 13

Answer : B

Explanation

N/A

Q 5 - Located in New Delhi, the South Block, the office of Prime Minister, was built in ……………

A - 1930*

B - 1947

C - 1950

D - 1911

Answer : A

Explanation

N/A

Q 6 - Who among the following is the chairman of Rajya Sabha?

A - President

B - Voice President

C - Prime Minister

D - Speaker of Lok Sabha

Answer : B

Explanation

Voice President is the ex-officio chairman of Rajya Sabha; however, the deputy chairman is elected from amongst the Rajya Sabha's members.

Q 7 - The Muslim community in India was lagging behind in terms of various development indicators. In 2005, which one of the committees was appointed to examine status of the Muslim community?

A - Justice Rajindar Sachar

B - Justice Lodha

C - Justice R.K. Agrawal

D - Justice Abhay Manohar Sapre

Answer : A

Explanation

N/A

Q 8 - Which one of the following non-government organizations has been working to address the problems of sanitation facing low-caste/class and low-income people in India?

A - Sulabh

B - Swaccha Bharat

C - Nirmal Bharat

D - Clean India

Answer : A

Explanation

Founded in 1970, Sulabh International Social Service Organization is a non-profit voluntary social organization. It was set up by Dr. Bindeshwar Pathak and dedicated to Gandhian ideology of emancipation of scavengers.

Q 9 - The Bhopal gas tragedy was one of the world’s worst industrial accidents happened in a chemical factory; the factory belongs to …

A - American company

B - Indian Company

C - Russian Company

D - British Company

Answer : A

Explanation

The company name is Union Carbide India Limited (UCIL).

Q 10 - Which among the following scheduled languages is the second largest spoken in India?

A - Bengali

B - Gujarati

C - Telugu

D - Marathi

Answer : A

Explanation

Bengali is considered to be the second most spoken language after Hindi.

Q 12 - National Democratic Alliance was a coalition system of government at the Centre. Which one of the following was the largest party in the alliance?

A - Indian National Congress

B - Bharatiya Janata Party

C - Bahujan Samaj Party

D - Communist Party of India

Answer : B

Explanation

N/A

Q 14 - Which among of the following statement/s do/does distinguish Indian secularism from the Western secularism?

a) The government has power to make law to provide equal right to all citizens even in the religious matter

b) Indian secularism deals not only with religious freedom of individuals but also with religious freedom of minority communities

c) A secular state should interfere in religion to bring about social reform

d) State will not provide aid to educational institutions of religious minorities but it can interfere in its affairs to regulate its conducts as per the policies of the government with regards educational institutions

Choose the correct answer from the codes given below:

A - a, b, c, d

B - b, c, d

C - a, c, d

D - a, d, b

Answer : A

Explanation

N/A

Q 15 - Who among the following social theorists argued that the people who use force to achieve their goals constituted the governing elites and are the Lions of the societies?

A - Friedrich Nietzsche

B - T. H. Marshall

C - Vilfredo Pareto

D - John Stuart Mill

Answer : C

Explanation

N/A

Q 16 - Who was the first Finance Minister of Independent India?

A - Vallabhbhai Patel

B - T. T. Krishnamachari

C - R. K. Shanmukhan Chetty

D - K. M. Munshi

Answer : C

Explanation

N/A

Q 17 - What is the limit of expenditure that a candidate is permitted to spend in a constituency of Legislative Assembly Election?

A - Rs. 28 lakh

B - Rs. 15 lakh

C - Rs. 22 lakh

D - Rs. 40 lakh

Answer : A

Explanation

N/A

Answer : D

Explanation

N/A

Q 19 - Consider the following statements?

1. The constitution of India that adopted by the Constituent Assembly had the ‘concept of secularism’ ab initio.

2. The word secular was appended in the preamble of our constitution by 42nd Amendment Act.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 20 - Which one of the following countries is not the permanent member of UN Security Council?

A - Russia

B - Germany

C - France

D - China

Answer : B

Explanation

The five permanent members are US, UK, France, Russia, & China.

indian_polity_online_quiz.htm
Advertisements