Basics of Computer Science Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Basics of Computer Science. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Consider the following statements:

1. Data stored in RAM can be erased or altered.

2. Data stored in ROM cannot be erased or altered rather it can be read only.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

ROM chips have information permanently embedded in the computer architecture and can be read only. RAM stands for Random Access Memory and ROM stands for Read Only Memory.

Q 2 - Consider the following statements:

1. Bit is a basic unit of information used in computing and digital communications.

2. In information theory, one bit is characteristically defined as the uncertainty of a binary random variable that is either 0 or 1 with equal probability.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

The symbol of bit (as a unit of information), is bit. It is recommended by the IEC 80000-13:2008 standard.

Q 3 - Consider the following statements:

1. Encryption converts original text/message into cipher text by using encryption algorithm and an encryption key.

2. Asymmetric encryption protects stored data, operating system, IP address, etc.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both 1 & 2

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Encryption is progressively used to protect the digital information.

Q 4 - Consider the following statements:

1. Ayusoft is software application, which is developed with the objective to convert classical Ayurvedic texts into comprehensive, intelligent, interactive, and authentic, knowledge repositories.

2. Ayusoft deals with the eight branches of specialties popular as ‘Ashtang Ayurveda.’

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Most likely, the application might act as a great diagnostic and research tool for the medical practitioner.

Q 5 - Consider the following statements:

1. WAIS maintains separate index for the contents of some designated documents.

2. By putting the name, WAIS entails a list of documents available in that index with similar keywords.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

WAIS stands for Wide Area Information Server.

Q 6 - Which among the following period is known as the era of second generation computer?

A - 1951 to 1959

B - 1959 to 1965

C - 1965 to 1971

D - 1971 to 1980

Answer : D

Explanation

N/A

Q 7 - Who among the following has designed the Python programing language?

A - Larry Wall

B - Guido van Rossum

C - Joe Armstrong

D - Yukihiro Matsumoto

Answer : B

Explanation

Python is developed in 1991.

Q 8 - Who among the following has designed the JavaScript programing language?

A - Rasmus Lerdorf

B - Guido van Rossum

C - Brendan Eich

D - James Gosling

Answer : C

Explanation

Brendan designed JavaScript in 1995.

Q 9 - Who among the following had developed the first commercially available portable computer?

A - Ada Lovelace

B - Adam Osborne

C - Adi Shamir

D - Alain Glavieux

Answer : B

Explanation

N/A

Q 10 - Who among the following is known as the Father of DNA Computing?

A - Leonard Adleman

B - Lee de Forest

C - Leonardo da Vinci

D - Leon Bollee

Answer : A

Explanation

DNA computing uses DNA, biochemistry, and other molecular biology hardware, instead of using the traditional silicon-based computer.

Q 11 - Which among the following is the correct sequence of information processing in a computer …

A - Data, input, output, storage

B - Input, process, output, storage

C - Input, storage, process, output

D - Input, display, process, output

Answer : B

Explanation

N/A

Q 12 - Which among the following is used in making I.C. chip of a computer?

A - Silicon

B - Platinum

C - Silver

D - Selenium

Answer : A

Explanation

N/A

Q 13 - A personal computer stores documents or other data temporarily on …

A - ROM

B - RAM

C - Flash drive

D - Processor

Answer : B

Explanation

N/A

Q 14 - Consider the following statements?

1. Machine code or object code is a low level programming language.

2. Machine code/language is the only language that computer’s central processing unit directly understands.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

Low level programming language is a collection of binary digits.

Q 15 - In a computer binary system, there are ……… choices.

A - 2

B - 6

C - 9

D - Not fixed, it may be any number depending on the configuration of a computer

Answer : A

Explanation

Binary system is expressed by combinations of the digits 0 and 1.

Answer : B

Explanation

N/A

Q 17 - Which one of the following technologies is used to transmit voice, video, images data?

A - ISDN

B - DSL

C - Leased Line

D - Dial up lines

Answer : A

Explanation

ISDN stands for Integrated Services Digital Network.

Q 18 - Which among the following is a meta search engine that can search over a dozen of major search engines in parallel?

A - Lycos

B - Khoj

C - Cyber411

D - MSN

Answer : C

Explanation

Cyber411 provides a range of search boxes in several colors and sizes.

Answer : A

Explanation

In short Uniform Resource Locator is known as URL.

Q 20 - Which among the following correctly defines the term ‘Home Page’ of a website?

A - Most viewed page

B - Most attractive page

C - Having maximum content, image, and/or video

D - Landing page or first page

Answer : D

Explanation

This is entry page.

basics_of_computer_science_online_quiz.htm

Useful Video Courses


Video

Software Engineering Basics

80 Lectures 7.5 hours

Arnab Chakraborty

Video

Python Data Science basics with Numpy, Pandas and Matplotlib

63 Lectures 6 hours

Abhilash Nelson

Video

Linear Regression Analysis in R - Machine Learning Basics

54 Lectures 6 hours

Abhishek And Pukhraj

Video

Outsourcing Basics: How to Hire the Right Pros & Save Time!

21 Lectures 2.5 hours

Sasha Miller

Video

Basics of Raising Finance for startup & Business Valuation

12 Lectures 2 hours

Manish Gupta

Video

Python Basics to Advanced in Telugu

69 Lectures 12 hours

Vijay Kumar Parvatha Reddy

Advertisements