Ancient Indian History - Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Ancient Indian History. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Asoka’s Minor Pillar Edicts did not found at …

A - Sanchi

B - Sarnath

C - Rummindei

D - Allahabad

Answer : D

Explanation

Asoka’s Minor Pillar Edicts have been discovered at Nigalisagar, Rummindei, Sarnath, and Sanchi.

Q 2 - Who among the following had written Ashtadhyayi?

A - Panini

B - Sudraka

C - Surdas

D - Tenali Rama Krishna

Answer : A

Q 3 - In reference to Vedic age, the term Ratnins refers …

A - Chamberlain

B - Charioteer

C - Crowned queen

D - Advisor

Answer : D

Q 4 - In reference to Mauryan empire, consider the following statements:

1. Tax was not levied on some of the manufactured goods.

2. A trade tax was fixed on one-fifth of the value; in addition to this, there was a toll tax of one-fifth of the trade tax.

Choose the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : B

Explanation

Taxes were levied on almost all manufactured goods.

Q 5 - Which one of the following Brahmanas defines the Brahmin as a seeker of livelihood?

A - Aitareya Brahmana

B - Satapatha Brahmana

C - Gopatha Brahmana

D - Jayminiya Brahmana

Answer : A

Explanation

Aitareya Brahmana explains the Brahmin as a seeker of livelihood and an acceptor of gifts but removal at will.

Q 6 - In reference to Mauryan empire, consider the following statements:

1. Date was stamped on the manufactured goods in order to differentiate between old and new items.

2. Prices were controlled to avoid high profit on the part of the merchants.

Choose the correcr answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Q 7 - In reference to ancient India, which among the following rulers, was also known by the name ‘Piyadasi?’

A - Bindusar

B - Chandragupta

C - Asoka

D - Ajatasatru

Answer : C

Explanation

Piyadasi was the nickname of Asoka, which meaning is the beloved of the Gods and who regards everyone kindly.

Q 8 - Arrange the following Gupta rulers in chronology:

1. Kumaragupta I

2. Skandagupta

Budhagupta

4. Vishnugupta

Choose the correct answer from the codes given below:

A - 1, 2, 3, 4

B - 2, 1, 4, 3

C - 1, 3, 2, 4

D - 2, 4, 1, 3

Answer : A

Q 9 - Consider the following statements:

1. The earliest representation of the practice of yoga inspired from the seal of Pasupati (Lord of Shiva).

2. The origin of the ‘swastika’ symbol can be traced to the Indus civilization.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Q 10 - The houses of ……………. site had road side entrance (entrance from the main road side).

A - Mohenjo-Daro

B - Kalibangan

C - Chanhudaro

D - Lothal

Answer : D

Explanation

In majority of Indus sites, the entrance in the houses used to be from back side or other side entrance, but at Lothal, the entrance was given at the main street side.

Q 11 - In reference to the Vedic period, the term ‘Kulala’ refers …

A - Medicine man

B - Chariot maker

C - Potter

D - Arrow maker

Answer : C

Explanation

During the Vedic period, Kulala term typically used for the potter.

Q 13 - Consider the following statements:

1. The Gandhara Art represents the mixture of Greek and Roman art.

2. The patrons of Gandhara Art were Kushanas and Sakas.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Q 14 - In reference to Rig Veda, consider the following statements:

1. In Rig Veda, about 200 hymns are attributed to Agni.

2. Agni was intermediary between Gods and men.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Q 15 - In reference to marriage system of ancient India, Paisacha vivaha refers …

A - Marriage of purchase

B - Marriage by abducting the bride in an unfair manner

C - Marriage by capture

D - Love marriage

Answer : B

Q 16 - Ravikirti was the court poet of:

A - Chalukyas

B - Rashtrakutas

C - Pratiharas

D - Palas

Answer : A

Explanation

Ravikirti was the court poet of Chalukya king Pulakesin II.

Q 18 - Consider the following statements:

1. The Harappan people used burnt bricks extensively.

2. Stones were not easily available around the Harappan sites.

Select the correct answer from the given codes:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Q 19 - Consider the following statements:

1. Some Smritis and Puranas give an account of sati practice.

2. The authorities prohibited sati practice for those wives who had not attained the age of puberty, or pregnant, or had very young children.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Q 20 - Consider the following statements:

1. Harshavardhana used to celebrate the religious festival at the end of every five years.

2. Harshavardhana used to celebrate the religious festival at the Confluence of the Ganga, the Yamuna, and the Saraswati.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

It is believed that it was the beginning of Kumbh mela.

ancient_indian_history_online_quiz.htm
Advertisements