Translating a Sentence into a One-Step Inequality Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Translating a Sentence into a One-Step Inequality. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Translate the following sentence into a one-step inequality:

9 subtracted from b is greater than or equal to −21

Answer : C

Explanation

Step 1:

We start from the left and proceed towards the right. On the left, there is ‘9 subtracted from b’ and on the right, there is ‘−21’ and the inequality ‘greater than or equal to’ in the middle.

Step 2:

‘Nine subtracted from b’ translates to b − 9 So, the statement ‘9 subtracted from b’ is greater than or equal to ‘−21’ translates to

b − 9 ≥ −21

Q 2 - Translate the following sentence into a one-step inequality:

The quotient of x and 3 is less than or equal to 5

Answer : B

Explanation

Step 1:

We start from the left and proceed towards the right. On the left, there is ‘quotient of x and 3’ and on the right, there is ‘5’ and the inequality ‘less than or equal to’ in the middle.

Step 2:

‘quotient of x and 3’ translates to $\frac{x}{3}$ So, the given statement given translates to

$\frac{x}{3}$ ≤ 5

Q 3 - Translate the following sentence into a one-step inequality:

The difference between x and 4 is greater than 10

Answer : A

Explanation

Step 1:

We start from the left and proceed towards the right. On the left, there is ‘difference between x and 4’ and on the right, there is ‘10’ and the inequality ‘greater than’ in the middle.

Step 2:

‘difference between x and 4’ translates to x – 4. So, the given statement given translates to

x − 4 > 10

Q 4 - Translate the following sentence into a one-step inequality:

The product of x and 7 is less than or equal to 21

Answer : D

Explanation

Step 1:

We start from the left and proceed towards the right. On the left, there is ‘product of x and 7’ and on the right, there is ‘21’ and the inequality ‘less than or equal to’ in the middle.

Step 2:

product of x and 7’ translates to 7x. So, the given statement given translates to

7x ≤ 21

Q 5 - Translate the following sentence into a one-step inequality:

x reduced by 15 is at least 13

Answer : B

Explanation

Step 1:

We start from the left and proceed towards the right. On the left, there is ‘x reduced by 15’ and on the right, there is ‘13’ and the inequality ‘at least’ or ‘greater than or equal to’ in the middle.

Step 2:

‘x reduced by 15’ translates to x – 15. So, the given statement given translates to

x − 15 ≥ 13

Q 6 - Translate the following sentence into a one-step inequality:

x reduced by 5 is less than 8

Answer : C

Explanation

Step 1:

We start from the left and proceed towards the right. On the left, there is ‘x reduced by 5’ and on the right, there is ‘8’ and the inequality ‘less than’ in the middle.

Step 2:

‘x reduced by 5’ translates to x – 5. So, the given statement given translates to

x − 5 < 8

Q 7 - Translate the following sentence into a one-step inequality:

x multiplied by 11 is less than or equal to 33.

Answer : A

Explanation

Step 1:

We start from the left and proceed towards the right. On the left, there is ‘x multiplied by 11’ and on the right, there is ‘33’ and the inequality ‘less than or equal to’ in the middle.

Step 2:

‘x multiplied by 11’ translates to 11x. So, the given statement given translates to

11x ≤ 33

Q 8 - Translate the following sentence into a one-step inequality:

The quotient of x and 4 is not less than 9

Answer : D

Explanation

Step 1:

We start from the left and proceed towards the right. On the left, there is ‘quotient of x and 4’ and on the right, there is ‘9’ and the inequality ‘is not less than’ or ‘greater than or equal to’ in the middle.

Step 2:

‘quotient of x and 4’ translates to $\frac{x}{4}$. So, the given statement given translates to

$\frac{x}{4}$

≥ 9

Q 9 - Translate the following sentence into a one-step inequality:

13 more than x is greater than 14

Answer : C

Explanation

Step 1:

We start from the left and proceed towards the right. On the left, there is ‘13 more than x’ and on the right, there is ‘14’ and the inequality ‘greater than’ in the middle.

Step 2:

‘13 more than x’ translates to x + 13. So, the given statement given translates to

x + 13 > 14

Q 10 - Translate the following sentence into a one-step inequality:

2 subtracted from x is at most 3.

Answer : A

Explanation

Step 1:

We start from the left and proceed towards the right. On the left, there is ‘2 subtracted from x’ and on the right, there is ‘3’ and the inequality ‘at most’ or ‘less than or equal to’ in the middle.

Step 2:

‘2 subtracted from x’ translates to x – 2. So, the given statement given translates to

x − 2 ≤ 3

translating_sentence_into_one_step_inequality.htm
Advertisements