Physics Part 1 Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Physics. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Optical fiber is preferably used in communication because …

A - Optical fiber is secure

B - Optical fiber is efficient

C - Optical fiber uses wireless technology

D - a & b

Answer : D

Explanation

Optical fiber is one of the best mediums of transferring information in the present world.

Q 2 - Which among the following lights has the highest amount of energy?

A - Violet

B - Blue

C - Green

D - Red

Answer : A

Explanation

N/A

Answer : A

Explanation

The ionosphere is the upper layer of the atmosphere that starts from about 60 km (up from the earth surface) and goes up to 1000 km.

Q 4 - Sound’s travelling speed is lowest in …

A - Water

B - Air

C - Solid

D - Plasma

Answer : B

Explanation

The speed of sound in air is about 343 m/s.

Answer : A

Explanation

N/A

Q 6 - When you boil water, the surface tension of water …

A - Decreases

B - Increases

C - Remains same

D - First increases and then decreases

Answer : A

Explanation

N/A

Q 7 - Which among the following type of pens uses capillary action in addition to gravity for flow of ink?

A - Gel pen only

B - Fountain pen only

C - Ballpoint pen only

D - Both gel pen and fountain pen

Answer : A

Explanation

N/A

Q 8 - Giving motion to a stationary object needs greater energy, but when it starts moving, the lesser amount of energy requires – it is because of …

A - Newton’s First law of motion

B - Newton’s second law of motion

C - Newton’s third law of motion

D - Newton’s gravitation law

Answer : A

Explanation

Newton's First Law states that an object will remain at rest or in uniform motion in a straight line unless acted upon by an external force.

Q 9 - Which among the following laws explains the ‘spectrum of blackbody radiation?’

A - Planck's law

B - Wien's displacement law

C - Stefan–Boltzmann law

D - Charles's law

Answer : A

Explanation

Planck explained the spectrum of blackbody radiation, which depends only on the respective object's temperature.

Answer : B

Explanation

The speed of supersonic jet is 343m/s.

Q 11 - Who had given the ‘Atomic theory of matter?’

A - Young

B - Dalton

C - Pascal

D - Weber

Answer : B

Explanation

It was John Dalton who first formulated the atomic theory of matter.

Q 12 - Consider the following statements:

1. The viscosity of liquid is because of the cohesive force between the molecules.

2. The viscosity of gas is because of the diffusion of its molecules from one layer to other layer.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 13 - Consider the following statements:

1. Gravity is the force by which earth pulls a body towards its center.

2. The value of acceleration produced in a body because of gravity force is 18.9m/s2.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

The value of acceleration produced in a body because of the gravity force is 9.8m/s2.

Q 14 - Consider the following statements:

1. Satellites are the natural or artificial bodies that keeps revolving around the planets.

2. Moon is the natural satellite of the earth.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

INSATs are the artificial satellites.

Q 15 - Consider the following statements:

1. Combination of any two colors, if produces white light, is known as complementary color.

2. One secondary color and the remaining primary colors are complementary colors.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

When complementary colors are combined, they cancel each other out and produce white or black. Blue and yellow; Red and cyan, and green and magenta are the complementary.

Q 16 - The line that joins the places of same value of horizontal component of earth’s magnetic field is known as …

A - Isodynamic line

B - Isoclinic line

C - Isogonic line

D - Aclinic line

Answer : A

Explanation

Isodynamic line is also known as isogam.

Q 17 - Consider the following statements:

1. With the emission of Alfa particle, mass number is decreased by 4 and atomic number is decreased by 2.

2. With the emission of Beta particle, mass number does not change, but atomic number is increased by 1.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

The change in atomic number and mass number in the radioactivity is explained by Group-displacement law or Soddy-Fajan law.

Q 18 - Consider the following statements:

1. Viscosity of an ideal fluid is zero.

2. Viscosity of fluid is measured by its coefficient of viscosity.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 19 - Consider the following statements:

1. All the electromagnetic waves consist of photon.

2. The wavelength range of the electromagnetic wave is 10-14 to 104.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : C

Explanation

N/A

Q 20 - Consider the following statements:

1. With rise in temperature, viscosity of liquid decreases.

2. With rise in temperature, viscosity of gas decreases.

Choose the correct answer from the codes given below:

A - Only 1

B - Only 2

C - Both

D - Neither 1 nor 2

Answer : A

Explanation

With rise in temperature, viscosity of gas increases.


physics_part1_online_quiz.htm

Advertisements
E-Books Store