
- Modern Indian History - Home
- Decline of Mughal Empire
- Bahadur Shah I
- Jahandar Shah
- Farrukh Siyar
- Muhammad Shah
- Nadir Shah’s Outbreak
- Ahmed Shah Abdali
- Causes of Decline of Mughal Empire
- South Indian States in 18th Century
- North Indian States in 18th Century
- Maratha Power
- Economic Conditions in 18th Century
- Social Conditions in 18th Century
- Status of Women
- Arts and Paintings
- Social Life
- The Beginnings of European Trade
- The Portuguese
- The Dutch
- The English
- East India Company (1600-1744)
- Internal Organization of Company
- Anglo-French Struggle in South India
- The British Conquest of India
- Mysore Conquest
- Lord Wellesley (1798-1805)
- Lord Hastings
- Consolidation of British Power
- Lord Dalhousie (1848-1856)
- British Administrative Policy
- British Economic Policies
- Transport and Communication
- Land Revenue Policy
- Administrative Structure
- Judicial Organization
- Social and cultural Policy
- Social and Cultural Awakening
- The Revolt of 1857
- Major Causes of 1857 Revolt
- Diffusion of 1857 Revolt
- Centers of 1857 Revolt
- Outcome of 1857 Revolt
- Criticism of 1857 Revolt
- Administrative Changes After 1858
- Provincial Administration
- Local Bodies
- Change in Army
- Public Service
- Relations with Princely States
- Administrative Policies
- Extreme Backward Social Services
- India & Her Neighbors
- Relation with Nepal
- Relation with Burma
- Relation with Afghanistan
- Relation with Tibet
- Relation with Sikkim
- Relation with Bhutan
- Economic Impact of British Rule
- Nationalist Movement (1858-1905)
- Predecessors of INC
- Indian National Congress
- INC & Reforms
- Religious & Social Reforms
- Religious Reformers
- Women’s Emancipation
- Struggle Against Caste
- Nationalist Movement (1905-1918)
- Partition of Bengal
- Indian National Congress (1905-1914)
- Muslim & Growth Communalism
- Home Rule Leagues
- Struggle for Swaraj
- Gandhi Assumes Leadership
- Jallianwalla Bagh Massacre
- Khilafat & Non-Cooperation
- Second Non-Cooperation Movement
- Civil Disobedience Movement II
- Government of India Act (1935)
- Growth of Socialist Ideas
- National Movement World War II
- Post-War Struggle
- Clement Attlee’s Declaration
- Reference & Disclaimer
Modern Indian History - Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Modern Indian History. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Q 1 -
1. Tipu Sultan planted the Tree of Liberty at his capital Seringapatnam.
2. The 10th Guru, Guru Gobind Singh, had transformed the religious sect into a military brotherhood.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
N/A
Answer : D
Explanation
The Act imposed strict censorship on all kinds of publications.
Q 3 - Who among the following is associated with Belur?
Answer : B
Explanation
Belur is located in Karnataka
Q 4 - Who among the following had founded the Congress Socialist Party?
Answer : A
Explanation
The Congress Socialist Party was founded in 1934.
Q 5 - Who among the following was popular as The Enlightened One?
Answer : B
Explanation
N/A
Q 6 - The Poona Seva Sadan was founded by
Answer : D
Explanation
The Poona Seva Sadan was founded in 1909.
Q 7 - In reference to Home Rule League Movement, consider the following statements:
1. Tilaks League had 6 branched operated mainly in Maharashtra, Central Provinces, Karnataka, and Berar.
2. Besants League had 20 branches covered rest of India.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : A
Explanation
Besants League had more than 200 branches.
Q 8 - Who among the following had propagated salt march in Tamil Nadu to support Civil Disobedience Movement?
Answer : A
Explanation
Rajagopalachari supported salt march from Trichinopoly to Vedaranniyam on the Tanjore coast.
Q 9 - Under whose governorship, the Post Office Act was passed?
Answer : B
Explanation
In 1854, Dalhousie passed a new post office act.
Q 10 - Consider the following statements:
1. Murshid Quli Khan was appointed as the governor of Bengal by Mughal emperor Farrukh Siyar.
2. Murshid Quli Khan moved the capital of Bengal from Dacca to Murshidabad.
Choose the correct answer from the codes given below:
Answer : C
Explanation
Murshid Quli Khan appointed as the Subedar (or Governor) in 1717.