Simplifying a Fraction Advanced Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Simplifying a Fraction Advanced. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Write the fraction 14/49 in simplest form.

A - 3/7

B - 4/7

C - 5/7

D - 2/7

Answer : D

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 14 and 49 is 7

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 14/49 by 7

We get (14÷7) / (49÷7) = 2/7

Q 2 - Write the fraction 18/63 in simplest form.

A - 2/7

B - 3/7

C - 4/7

D - 5/7

Answer : A

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 18 and 63 is 9

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 18/63 by 9

We get (18÷9) / (63÷9) = 2/7

Q 3 - Write the fraction 34/51 in simplest form.

A - 2/5

B - 2/4

C - 2/3

D - 2/6

Answer : C

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 34 and 51 is 17

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 34/51 by 17

We get (34÷17) / (51÷17) = 2/3

Q 4 - Write the fraction 22/55 in simplest form.

A - 1/5

B - 2/5

C - 3/5

D - 4/5

Answer : B

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 22 and 55 is 11

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 22/55 by 11

We get (22÷11) / (55÷11) = 2/5

Q 5 - Write the fraction 26/65 in simplest form.

A - 1/5

B - 3/5

C - 2/5

D - 4/5

Answer : C

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 26 and 65 is 13

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 26/65 by 13

We get (26÷13) / (65÷13) = 2/5

Q 6 - Write the fraction 24/44 in simplest form

A - 4/11

B - 8/11

C - 5/11

D - 6/11

Answer : D

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 24 and 44 is 4

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 24/44 by 4

We get (24÷4) / (44÷4) = 6/11

Q 7 - Write the fraction 27/63 in simplest form.

A - 3/7

B - 4/7

C - 5/7

D - 6/7

Answer : A

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 27 and 63 is 9

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 27/63 by 9

We get (27÷9) / (63÷9) = 3/7

Q 8 - Write the fraction 32/52 in simplest form.

A - 7/13

B - 8/13

C - 9/13

D - 6/13

Answer : B

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 32 and 52 is 4

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 32/52 by 4

We get (32÷4) / (52÷4) = 8/13

Q 9 - Write the fraction 24/60 in simplest form.

A - 1/5

B - 2/5

C - 3/5

D - 4/5

Answer : B

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 24 and 60 is 12

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 24/60 by 12

We get (24÷12) / (60÷12) = 2/5

Q 10 - Write the fraction 28/63 in simplest form.

A - 6/9

B - 5/9

C - 3/9

D - 4/9

Answer : D

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 28 and 63 is 7

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 28/63 by 7

We get (28÷7) / (63÷7) = 4/9


simplifying_fraction_advanced.htm

Advertisements
E-Books Store