Introduction to Simplifying a Fraction Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Introduction to Simplifying a Fraction. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Write 6/48 in simplest form.

A - 1/6

B - 1/7

C - 1/8

D - 1/9

Answer : C

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 6 and 48 is 6 itself.

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 6/48 by 6

We get (6÷6) / (48÷6) = 1/8

Q 2 - Write 7/63 in simplest form.

A - 1/8

B - 1/9

C - 1/7

D - 1/6

Answer : B

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 7 and 63 is 7 itself.

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 7/63 by 7

We get (7÷7) / (63÷7) = 1/9

Q 3 - Write 9/45 in simplest form.

A - 1/7

B - 1/6

C - 1/4

D - 1/5

Answer : D

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 9 and 45 is 9 itself.

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 9/45 by 9

We get (9÷9) / (45÷9) = 1/5

Q 4 - Write 8/56 in simplest form.

A - 1/7

B - 1/6

C - 1/5

D - 1/8

Answer : A

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 8 and 56 is 8 itself.

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 8/56 by 8

We get (8÷8) / (56÷8) = 1/7

Q 5 - Write 2/14 in simplest form.

A - 1/6

B - 1/7

C - 1/8

D - 1/9

Answer : B

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 2 and 14 is 2 itself.

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 2/14 by 2

We get (2÷2) / (14÷2) = 1/7

Q 6 - Write 4/12 in simplest form.

A - 1/5

B - 1/4

C - 1/3

D - 1/6

Answer : C

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 4 and 12 in 4 itself.

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 4/12 by 4

We get (4÷4) / (12÷4) = 1/3

Q 7 - Write 6/24 in simplest form.

A - 1/5

B - 1/2

C - 1/3

D - 1/4

Answer : D

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 6 and 24 is 6 itself.

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 6/24 by 6

We get (6÷6) / (24÷6) = 1/4

Q 8 - Write 5/40 in simplest form.

A - 1/8

B - 1/6

C - 1/7

D - 1/5

Answer : A

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 5 and 40 is 5 itself.

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 5/40 by 5

We get (5÷5) / (40÷5) = 1/8

Q 9 - Write 9/27 in simplest form.

A - 1/4

B - 1/5

C - 1/3

D - 1/6

Answer : C

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 9 and 27 is 9 itself.

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 9/27 by 9

We get (9÷9) / (27÷9) = 1/3

Q 10 - Write 8/72 in simplest form.

A - 1/6

B - 1/7

C - 1/8

D - 1/9

Answer : D

Explanation

Step 1:

The highest common factor of 8 and 72 is 8 itself.

Step 2:

Dividing numerator and denominator of 8/72 by 8

We get (8÷8) / (72÷8) = 1/9


introduction_to_simplifying_fraction.htm

Advertisements