
Creational Design Patterns
- Design Patterns - Factory Pattern
- Abstract Factory Pattern
- Design Patterns - Singleton Pattern
- Design Patterns - Builder Pattern
- Design Patterns - Prototype Pattern
Structural Design Patterns
- Design Patterns - Adapter Pattern
- Design Patterns - Bridge Pattern
- Design Patterns - Filter Pattern
- Design Patterns - Composite Pattern
- Design Patterns - Decorator Pattern
- Design Patterns - Facade Pattern
- Design Patterns - Flyweight Pattern
- Design Patterns - Proxy Pattern
- Chain of Responsibility Pattern
Behavioral Design Patterns
- Design Patterns - Command Pattern
- Design Patterns - Interpreter Pattern
- Design Patterns - Iterator Pattern
- Design Patterns - Mediator Pattern
- Design Patterns - Memento Pattern
- Design Patterns - Observer Pattern
- Design Patterns - State Pattern
- Design Patterns - Strategy Pattern
- Design Patterns - Template Pattern
- Design Patterns - Visitor Pattern
J2EE Design Patterns
- Design Patterns - Null Object Pattern
- Design Patterns - MVC Pattern
- Business Delegate Pattern
- Composite Entity Pattern
- Data Access Object Pattern
- Front Controller Pattern
- Intercepting Filter Pattern
- Service Locator Pattern
- Transfer Object Pattern
Design Patterns Useful Resources
Design Patterns Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Design Patterns Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Q 1 - Which of the following is correct about Singleton design pattern.
A - This type of design pattern comes under creational pattern.
Answer : D
Explanation
Singleton pattern is one of the simplest design patterns in Java. This type of design pattern comes under creational pattern as this pattern provides one of the best ways to create an object.This pattern involves a single class which is responsible to create an object while making sure that only single object gets created. This class provides a way to access its only object which can be accessed directly without need to instantiate the object of the class.
Answer : B
Explanation
true. Event handling frameworks like swing, awt use Observer Pattern.
Q 3 - Which of the following pattern is used when creation of object directly is costly?
Answer : A
Explanation
Prototype pattern is used when creation of object directly is costly.
Q 4 - In which of the following pattern a class represents functionality of another class?
Answer : A
Explanation
In proxy pattern, a class represents functionality of another class. In proxy pattern, we create object having original object to interface its functionality to outer world.
Q 5 - Which of the following pattern is used to get a way to access the elements of a collection object in sequential manner without any need to know its underlying representation?
Answer : A
Explanation
Iterator pattern is used to get a way to access the elements of a collection object in sequential manner without any need to know its underlying representation.
Q 6 - In which of the following pattern, a class behavior or its algorithm can be changed at run time?
Answer : C
Explanation
In Strategy pattern, a class behavior or its algorithm can be changed at run time.
Q 7 - Which of the following describes the DAO pattern correctly?
D - This pattern is used when we want to locate various services using JNDI lookup.
Answer : A
Explanation
DAO pattern, is used to separate low level data accessing API or operations from high level business services.
Q 8 - Which of the following describes the Singleton pattern correctly?
Answer : C
Explanation
Singleton involves a single class which is responsible to create an object while making sure that only single object gets created.
Q 9 - Which type of design patterns concern class and object composition?
A - Creational Design Patterns
Answer : B
Explanation
Structural Design Patterns concern class and object composition. Concept of inheritance is used to compose interfaces and define ways to compose objects to obtain new functionalities.
Q 10 - In MVC pattern, Model represents an object or JAVA POJO carrying data. It can also have logic to update controller if its data changes.
Answer : A
Explanation
True. In MVC pattern, Model represents an object or JAVA POJO carrying data. It can also have logic to update controller if its data changes.