
- C++ Home
- C++ Overview
- C++ Environment Setup
- C++ Basic Syntax
- C++ Comments
- C++ Hello World
- C++ Omitting Namespace
- C++ Tokens
- C++ Constants/Literals
- C++ Keywords
- C++ Identifiers
- C++ Data Types
- C++ Numeric Data Types
- C++ Character Data Type
- C++ Boolean Data Type
- C++ Variable Types
- C++ Variable Scope
- C++ Multiple Variables
- C++ Input Output Operations
- C++ Basic Input/Output
- C++ Cin
- C++ Cout
- C++ Manipulators
- Type System & Data Representation
- C++ Modifier Types
- C++ Storage Classes
- C++ Constexpr Specifier
- C++ Numbers
- C++ Enumeration
- C++ Enum Class
- C++ References
- C++ Date & Time
- C++ Operators
- C++ Operators
- C++ Arithmetic Operators
- C++ Relational Operators
- C++ Logical Operators
- C++ Bitwise Operators
- C++ Assignment Operators
- C++ sizeof Operator
- C++ Conditional Operator
- C++ Comma Operator
- C++ Member Operators
- C++ Casting Operators
- C++ Pointer Operators
- C++ Operators Precedence
- C++ Unary Operators
- C++ Scope Resolution Operator
- C++ Control Statements
- C++ Decision Making
- C++ if Statement
- C++ if else Statement
- C++ Nested if Statements
- C++ switch Statement
- C++ Nested switch Statements
- C++ Loop Types
- C++ while Loop
- C++ for Loop
- C++ do while Loop
- C++ Foreach Loop
- C++ Nested Loops
- C++ Jump Statements
- C++ break Statement
- C++ continue Statement
- C++ goto Statement
- C++ Return Values
- C++ Strings
- C++ Strings
- C++ Loop Through a String
- C++ String Length
- C++ String Concatenation
- C++ String Comparison
- C++ Functions
- C++ Functions
- C++ Multiple Function Parameters
- C++ Recursive Function
- C++ Function Overloading
- C++ Function Overriding
- C++ Default Arguments
- C++ Arrays
- C++ Arrays
- C++ Multidimensional Arrays
- C++ Pointer to an Array
- C++ Passing Arrays to Functions
- C++ Return Array from Functions
- C++ Structure & Union
- C++ Structures
- C++ Unions
- C++ Class and Objects
- C++ Object Oriented
- C++ Classes & Objects
- C++ Class Member Functions
- C++ Class Access Modifiers
- C++ Static Class Members
- C++ Static Data Members
- C++ Static Member Function
- C++ Inline Functions
- C++ this Pointer
- C++ Friend Functions
- C++ Pointer to Classes
- C++ Constructors
- C++ Constructor & Destructor
- C++ Default Constructors
- C++ Parameterized Constructors
- C++ Copy Constructor
- C++ Constructor Overloading
- C++ Constructor with Default Arguments
- C++ Delegating Constructors
- C++ Constructor Initialization List
- C++ Dynamic Initialization Using Constructors
- C++ Inheritance
- C++ Inheritance
- C++ Multiple Inheritance
- C++ Multilevel Inheritance
- C++ Object-oriented
- C++ Overloading
- C++ Polymorphism
- C++ Abstraction
- C++ Encapsulation
- C++ Interfaces
- C++ Virtual Function
- C++ Pure Virtual Functions & Abstract Classes
- C++ Design Patterns
- C++ Creational Design Patterns
- C++ Singleton Design Pattern
- C++ Factory Method Design Pattern
- C++ Abstract Factory Pattern
- C++ Prototype Design Pattern
- C++ Structural Design Patterns
- C++ File Handling
- C++ Files and Streams
- C++ Reading From File
- C++ Advanced
- C++ Exception Handling
- C++ Dynamic Memory
- C++ Namespaces
- C++ Templates
- C++ Preprocessor
- C++ Signal Handling
- C++ Multithreading
- C++ Web Programming
- C++ Socket Programming
- C++ Concurrency
- C++ Advanced Concepts
- C++ Lambda Expression
- C++ unordered_multiset
C++ Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to C++ Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Q 1 - What is the output of the following program?
#include<iostream> using namespace std; class abc { public: static int x; int i; abc() { i = ++x; } }; int abc::x; main() { abc m, n, p; cout<<m.x<<" "<<m.i<<endl; }
Answer : A
Explaination
The static member variable x shares common memory among all the objects created for the class.
#include<iostream> using namespace std; class abc { public: static int x; int i; abc() { i = ++x; } }; int abc::x; main() { abc m, n, p; cout<<m.x<<" "<<m.i<<endl; }
Q 2 - The operator used to access member function of a structure using its object.
Answer : A
Explaination
Just the way we use dot (.) operator to access members of the class, in similar it is used to access the members of the structure too.
Q 3 - Operators sizeof and ?:
Answer : B
Explaination
Both the mentioned operators cannot be overloaded.
Answer : B
Explaination
As it is also a character is occupies 1 byte of memory.
Q 5 - Which feature of the OOPS gives the concept of reusability?
Answer : C
Explaination
The process of designing a new class (derived) from the existing (base) class to acquire the attributes of the existing is called as inheritance. Inheritance gives the concept of reusability for code/software components.
Q 6 - Which type of data file is analogous to an audio cassette tape?
Answer : B
Explaination
As the access is linear.
Q 7 - i) Exception handling technically provides multi branching.
ii) Exception handling can be mimicked using goto construct.
Answer : A
Explaination
goto just does the unconditional branching.
Q 8 - What is the output of the following program?
#include<iostream> using namespace std; main() { union abc { int x; char ch; } var; var.ch = 'A'; cout<<var.x; }
Answer : B
Explaination
65, as the union variables share common memory for all its elements, x gets A whose ASCII value is 65 and is printed.
#include<iostream> using namespace std; main() { union abc { int x; char ch; } var; var.ch = 'A'; cout<<var.x; }
Answer : B
Explaination
bool is the reserved keyword and cannot be used an identifier name.
Q 10 - What is the built in library function to compare two strings?
Answer : B
Explaination
strcmp() is the built in function from string.h to compare two strings. Returns 0 if both are same strings. Returns -1 if first < second string. Returns 1 first > second.