CICS Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to CICS Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Answer : A

Explanation

BMS stands for Basic Mapping Support which handles the burden of dealing with terminal hardware issues.

Q 2 - Which CICS program is used to locate and load programs for execution?

A - Terminal Control Program

B - Task Control Program

C - Program Control Program

D - File Control Program

Answer : C

Explanation

PCP is known as Program Control Program. PCP is used to locate and load programs for execution. PCP transfers the control between programs and in the end it returns control to CICS.

Q 3 - Which command is used for debugging the program step by step, which helps in finding the errors?

A - CEDF

B - CMAC

C - CESF

D - CEBR

Answer : A

Explanation

CEDF is known as CICS Execute Debug Facility. Type CEDF and press enter in CICS region. The terminal is in EDF mode message will be displayed. Now type the transaction id and press the enter key. After initiation, with each enter key, a line is executed. Before executing any CICS command, it shows the screen in which we can modify the values before proceeding further.

Q 4 - Which macro is used to define field names?

A - DFHMSD

B - DFHMDI

C - DFHMDF

D - None of these

Answer : C

Explanation

DFHMDF macro is used to define field names. The field name is mentioned against which DFHMDF macro is coded. This field name is used inside the program.

Q 5 - What type of programs have no human intervention and all the necessary inputs are provided when the program is started?

A - Non Conversion Programs

B - Conversion Programs

C - Pseudo-conversion Programs

D - None of these

Answer : A

Explanation

While executing Non conversion programs no human intervention is required. All the necessary inputs are provided when the program is started. They are similar to batch programs that runs in the batch mode. So in CICS they are rarely developed.

Q 6 - Which command is used to transfer the control of program to a paragraph or a procedure label when the specified exception block arises?

A - Handle Condition

B - Handle Abend

C - Abend

D - Ignore Condition

Answer : A

Explanation

Handle condition is used to transfer the control of program to a paragraph or a procedure label. If the condition name specified in the exception block arises the particular para will be given control and then we can handle that condition.

Q 7 - In which storage method records cannot be updated?

A - Temporary Storage Queue

B - Transient Data Queue

C - Both A & B

D - None of these

Answer : B

Explanation

In TDQ records can not be updated.

Q 8 - The difference between a transaction and a task is that several users can invoke a task but each user initiates his own transaction. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : A

Explanation

This statement is incorrect. The difference between a transaction and a task is that several users can invoke a transaction but each user initiates his own task.

Q 9 - A Physical Map is a Copy book in the library, the Copy book is then used by CICS application program to send and receive the data from terminal. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : A

Explanation

This statement is incorrect as a Symbolic Map is a Copy book in the library, the Copy book is then used by CICS application program to send and receive the data from terminal.

Q 10 - What is the size of EIBRCODE?

A - 8

B - 6

C - 7

D - 10

Answer : B

Explanation

Size of EIBRCODE is 6. It's PIC clause is X(6) & it contains Return code of the last transaction

cics_questions_answers.htm
Advertisements