Integer addition: Problem type 1 Online Quiz



Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Integer addition: Problem type 1. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers
Q 1 - Add the following integers:

1 + (−3)

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rule: If the numbers are of opposite signs, find their difference and put the sign of the greater number

Step 2:

Difference of [1, 3] = 3 – 1 = 2;

Sign of greater number is –. So, 1 + (−3) = −2

Q 2 - Add the following integers:

−1 + (−2)

Answer : C

Explanation

Step 1:

Rule: If the numbers are of same sign, we add them and keep the sign on the sum.

Step 2:

Sum of [1, 2] = 1 + 2 = 3; Sign of numbers is –.

So, −1 + (−2) = −3

Q 3 - Add the following integers:

3 + (−3)

Answer : A

Explanation

Step 1:

Rule: If the numbers are of opposite signs, find their difference and put the sign of the greater number

Step 2:

Difference of [3, 3] = 3 – 3 = 0;

So, 3 + (−3) = 0

Q 4 - Add the following integers:

−4 + (−2)

Answer : D

Explanation

Step 1:

Rule: If the numbers are of same sign, we add them and put their sign on the sum.

Step 2:

Sum of [4, 2] = 4 + 2 = 6; Sign of numbers is –.

So, −4 + (−2) = −6

Q 5 - Add the following integers:

3 + (−7)

Answer : A

Explanation

Step 1:

Rule: If the numbers are of opposite signs, we find their difference and put the sign of the greater number

Step 2:

Difference of [3, 7] = 7 – 3 = 4; Sign of greater number is –.

So, 3 + (−7) = −4

Q 6 - Add the following integers:

−4 + (−6)

Answer : C

Explanation

Step 1:

Rule: If the numbers are of same sign, we add them and put their sign on the sum.

Step 2:

Sum of [4, 6] = 4 + 6 = 10; Sign of numbers is –.

So, −4 + (−6) = −10

Q 7 - Add the following integers:

−3 + (−9)

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rule: If the numbers are of same sign, we add them and put their sign on the sum.

Step 2:

Sum of [3, 9] = 9 + 3 = 12; Sign of numbers is –.

So, −3 + (−9) = −12

Q 8 - Add the following integers:

2 + (−5)

Answer : D

Explanation

Step 1:

Rule: If the numbers are of opposite signs, we find their difference and put the sign of the greater number.

Step 2:

Difference of [5, 2] = 5 – 2 = 3; Sign of greater number is −.

So, 2 + (−5) = −3

Q 9 - Add the following integers:

7 + (−6)

Answer : B

Explanation

Step 1:

Rule: If the numbers are of opposite signs, we find their difference and put the sign of the greater number.

Step 2:

Difference of [7, 6] = 7 – 6 = 1; Sign of greater number is +.

So, 7 + (−6) = +1 = 1

Q 10 - Add the following integers:

−5 + (−8)

Answer : A

Explanation

Step 1:

Rule: If the numbers are of same sign, we add them and put their sign on the sum.

Step 2:

Sum of [5, 8] = 5 + 8 = 13; Sign of numbers is –.

So, −5 + (−8) = −13


integer_addition_problem_type_1.htm

Advertisements