Maven - Online Quiz


Advertisements

Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Maven. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Which of the following command can tell the version of maven?

A - mvn --version

B - maven -version

C - mvn version

D - maven --version

Answer : A

Explanation

mvn --version tells the version of maven.

Q 2 - Which of the following configuration element is present in POM.xml?

A - project dependencies

B - plugins

C - goals

D - All of the above.

Answer : D

Explanation

All of the above configuration elements are present in POM.xml.

Q 3 - Which of the following phase in maven life cycle is done in an integration or release environment, copies the final package to the remote repository for sharing with other developers and projects?

A - integration-test

B - verify

C - install

D - deploy

Answer : D

Explanation

deploy phase is done in an integration or release environment, copies the final package to the remote repository for sharing with other developers and projects.

Q 4 - Which of the following phases is present in 'site' Maven life cycle?

A - pre-site

B - site

C - site-deploy

D - All of the above.

Answer : D

Explanation

The site lifecycle consists of the following phases: 1) pre-site 2) site 3) post-site and 4) site-deploy.

Q 5 - Which of the following command can be used to create a new project based on an archtype?

A - mvn archetype:archetype

B - mvn archetype:generate

C - mvn generate:archetype

D - None of the above.

Answer : B

Explanation

mvn archetype:generate command can be used to create a new project based on an archtype.

Q 6 - Which of the following refers to the final name of the file created when the built project is packaged?

A - ${pom.build.finalName}

B - ${project.build.finalName}

C - ${maven.build.finalName}

D - ${build.finalName}

Answer : A

Explanation

${pom.build.finalName} refers to the final name of the file created when the built project is packaged.

Q 7 - What is the value for packaging element in pom for a project that is purely meta-data?

A - ear

B - war

C - jar

D - pom

Answer : D

Explanation

pom is the value for packaging element in pom for a project that is purely meta-data.

Q 8 - Which of the following phase in maven life cycle generates any source code to be included in compilation phase?

A - generate-sources

B - generate-resources

C - generate-test-sources

D - None of the above.

Answer : A

Explanation

generate-sources generates any source code to be included in compilation phase.

Q 9 - Which of the following phase in maven life cycle performs any operations necessary to prepare a package before the actual packaging?

A - process-resources

B - process-test-sources

C - prepare-package

D - None of the above.

Answer : C

Explanation

prepare-package performs any operations necessary to prepare a package before the actual packaging.

Q 10 - When dependency in local repository is not found, then Maven searches dependency in central repository.

A - true

B - false

Answer : A

Explanation

Maven searches dependency in central repository, if not found and remote repository/repositories is/are mentioned then searches in remote repositories else if found, then it is downloaded to local repository for future reference.

maven_questions_answers.htm
Advertisements